Главна / Вести / Косово и Метохија / “Поспешивање дијалога младих са Косова и Метохије – активни млади у дигиталном добу”

“Поспешивање дијалога младих са Косова и Метохије – активни млади у дигиталном добу”

Центар за одговорну акцију из Београда је организовао радионицу под називом “Поспешивање дијалога младих са Косова и Метохије – активни млади у дигиталном добу”.

У просторијама митровачке Гимназије, 30 учесника је имало прилику да научи и сазна више о дигиталном добу као и о медијској писмености. Кроз предавање, учесници су научили како да користе медије као инструмент друштвених промена у савременом добу и како да одаберу, интерпретирају и критички промишљају медијске садржаје.

Предавач Дражен Зацеро каже да је веома битно да млади знају какве то промене дигитално доба уноси у њихов живот и на који начин га оно мења.

“Данашња радионица је била на тему дигиталног доба и медијске писмености и хтели смо да скренемо пажњу младима на то да они своју пажњу требају да фокусирају на неке ствари које су од изузетне важности као што је какве то промене дигитално доба уноси у њихов живот; на који начин је дигитално доба изменило медијску сцену и на који начин употреба друштвених медија утиче на њихов живот, како позитивно тако и негативно” рекао је Зацеро.

Један од учесника данашње радионице, Вељко Ракић, каже да је радионица била итекако поучна и да му критичко размишљање више не представља проблем.

“Данашње лекције су биле јако поучне и мислим да би требало да имамо више оваквих предавања. Учили смо о иновацији и дигиталном добу што доста значи за нас јер одрастамо у том времену и све више технологије се користи у свакодневном животу, тако да је лепо и јако поучно за нас да знамо шта нас све чека и од чега да се пазимо и критички размишљамо. На данашњем предавању сам научио како да критички размишљам и како да проучим шта се све то нама пласира преко медија. Такође, постоји много лажних информација које медији постављају како би добили што више прегледа или привукли популацију” рекао је Ракић.

Петар Станић, такође један од учесника, истиче да читане тексотве треба проучавати са више пажње, како би добили праву информацију.

“Предавачи су нам показали како да критички гледамо на неке ствари и да не морамо да верујемо у све оно што пласирају медији, јер они могу да буди лоши колико и добри. Када нешто прочитамо, онда то морамо мало дубље да проучимо како би знали праву информацију. Дошли смо до сазнања да не треба веровати медијима у потпуности” рекао је Станић.

Сандра Павловић каже да дигитално доба има своје добре и лоше стране.

“Обзиром на то да смо ми нова генерација и да је ово дигитално доба, мислим да би требали што више да се информишемо о томе и да знамо шта радимо на интернету и како да се понашамо. То може да буде веома опасно а може да има и добре стране тако да би требали више да се информишемо и више да пазимо. На овом предавању смо научили доста тога и мислим да би требало да се организује још оваквих предавања” рекла је Павловић.

Пројекат је реализовао Центар за одговорну акцију из Београда уз финансијску подршку Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Представници Канцеларије за КиМ и Министарства просвете обишли ученике у Грачаници

Ученици основних и средњих школа на територији централног Косова и Метохије данас су, након три …