Главна / Вести / Косово и Метохија / Студенти Факултета за људска права посетили општину Грачаница

Студенти Факултета за људска права посетили општину Грачаница

Председник општине Грачаница Срђан Поповић разговарао је у просторијама општине са студентима Факултета за људска права и демократију из Беча и Венеције, који су у оквиру редовне студијске посете Косову, обишли и општину.

У оквиру редовне посете, сада већ традиционално, око двадесетак студената сваког јануара посети општину Грачаница и информише се о раду локалне самоуправе, животу на територији општине Грачаница, као и о томе какви су услови за младе и за опстанак на овој територији.

Оно што их је посебно интересовало је на који начин међународна заједница помаже овде, шта су проблеми Срба на Косову, а посебан акценат је стављен на урбанизацији Грачанице, јер су видели да српска заједница углавном живи у руралним срединама. Било је речи и око утицаја глобалне политике на живот у нашој општини“, рекао је председник општине Грачаница Срђан Поповић приликом разговора са студентима.

– Нама је било важно да овим младим људима пренесемо целокупну слику и начин на који српска заједница живи овде, јер су они, на неки начин, будућност Европе, а коју ће сигурно узети у обзир ако наставе да се баве политиком или на било који начин буду везани за Косово“, истакао је Поповић.

Идеја је да студенти упознају ситуацију на целом Косову, да виде и упознају све заједнице, као и шта су највеће препреке за људска права у пракси, јер они уче терију, а овде на лицу места виде шта то спречава дијалог, шта треба урадити како би се људска права остварила, овде виде баријере и истражују шта би могло бити решење, то им је струка“, рекла је професорица Маријана Грандић, која истиче да је ово шеснаеста генерација студената коју доводи на Косово.

Како истичу студенти, који су се у разговору са градоначелником подробније упознали са ситуацијом и условима у којима се живи у општини, ова посета им је од великог значаја како би упознали све заједнице које живе на овом простору, а и непосредно се упутили у ситуацију и када је у питању дијалог који се тренутно не одвија и уопште, које су највеће препреке за људска права на овом простору.

Check Also

На Косову данас 12 новооболелих, укупно 1.064 заражених

Национални институт за јавно здравље у Приштини саопштио је данас да је на Косову регистровано …