Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Разговор Вучића и Гренела неће бити лак

Ђурић: Разговор Вучића и Гренела неће бити лак

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да ће председик Србије Александар Вучић и специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел, у петак у Београду, имати озбиљан и нимало лак разговор.

“Много је препрека за наставак дијалога. Највећи део је у Приштини. За нас је важно да саговорници као Гренел и остали, а очекује се скорији долазак и високог представника ЕУ Жозепа Борела, да тим саговорницима изложимо чињенице и укажемо шта је последњих месеци Приштина све урадила да би подрила процес дијалога и помирење два народа”, рекао је Ђурић за РТВ поводом Гренеловог доласка у Приштину и Београд.

Директор Канцеларије за КиМ додао је да не види да у Приштини, “где јавност живи у утопијии”, било ко ради да развеје мегаломанска очекивања да би Србија требало да прихвати независност КиМ.

“Свако је добродошао ко жели да помогне очувању мира и нормализацији односа, и да се унапреде односи са САД, који су значајни за Србију без обзира на различите ставове о КиМ”, рекао је Ђурић.

Поводом Писма о намерама о увођењу авио-линије између Београда и Приштине, Ђурић је рекао да то није политички документ и да тиме није одблокиран дијалог.

Он је навео да се дијалог између Приштине и Београда одвија искључиво уз посредовање ЕУ и да потписивање Писма о намерама у Берлину о летовима Београд-Приштина у амбасади САД није политички документ.

“Отварање линије Београд – Приштина је комерцијални, економски аранжман чији је циљ да покаже спремност да се отклоне вештачке баријере. То је добитак за Србију, али и политички сигнал да имамо авио-линију која повезује два наша града”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, значајно је да се након 21 годину обнови авио- саобраћај између Београда и Приштине.

“Све што нас води ка одблокирању дијалога, али овим дијалог није одблокиран, јесте у интересу српског народа на Косову”, рекао је Ђурић.

Подсетио је да су таксе Приштине на снази већ 14 месеци и да и даље постоје политичари у Приштини који се такмиче ко ће да заузме тврђи став према Србији.

“У приштинским медијима Писмо о намерама из Берлина називају повратком суверенитета Србије. Али ово не значи укидање такси. Формални даљи кораци у реализацији Писма о намерама о авио-линији ће зависити од садржаја и других докумената и протокола и да ли ти документи задовољавају категорије дефинисане Уставом Србије. Не желимо да нам подвале кукавичје јаје”, навео је Ђурић.

Напомиње да сама логика ствари налаже да би авио-линија заживела, неопходно је да таксе буду укинуте, а и да је пре тога потребно да се заврше неки формални кораци са Кфором.

Ђурић је говорио и о бризи коју српски народ на КиМ може очекивати у овој години од српских институција.

“Наставићемо да се бавимо разним дипломатским активностима, комерцијалним, политичким, помагаћемо и градити…и они који нису добили оно што је неопходно, добиће”, рекао је Ђурић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

На Косову данас 12 новооболелих, укупно 1.064 заражених

Национални институт за јавно здравље у Приштини саопштио је данас да је на Косову регистровано …