Главна / Друштво / Светосавска академија одржана у Грачаници

Светосавска академија одржана у Грачаници

Свечана Светосавска академија, коју организује Кулутурно-просветна заједница Косова и Метохије, одржана је у Дому културе у Грачаници. Присутнима се најпре обратио председник општине Грачаница Срђан Поповић, који је истакао да је прича о образовању увек била прича о судару генерација и поручио да би сви требали да следимо Светосавске примере.

„Да би смо досегли вредности које је на овом простору пре осам векова утемељио Растко Немањић показујући да се у најтежим временима ситуација може преокренути на начин да се поставе темељи снажне, драгоцене и трајне установе, морамо непрекидно да учимо из Светосавских примера и ту најважнију лекцију морамо да савладамо“, поручио је Поповић.

Он је напоменуо да ће Општина Грачаница радити на унапређењу услова школовања и решавању проблема са којима се свакодневно сусрећу просветни радници и ученици.

Беседу о Светом Сави казаивала је проф.др Даница Андрејевић, која је нагласила да је веома часно поклонити се живим сенима једне од највећих икона Српског народа – Светом Сави.

„У духовном и световном смислу он је отац свему нашему, сабороумљу, генској меморији, базичној истини, један од најдрагоценијих стубова српске историје, традиције, културе и цивилизације. Свети Сава је завредео небеско постојање, а светост и светлост његовог лика расте вековима јер Растко и јесте големи храст, који расте као дрво живота у вертикали Српског народа, као светска оса нашег саопства“, казала је у беседи проф. др Андрејевић.

Награда „Ђорђе Лекић“, коју Културно просветна заједница Косова и Метохије традиционално уручује за изузетан допринос у образовању, по одлуци жирија, припала је Музичкој школи „Стеван Христић“ из Станишора и професору Станиславу Којићу из Врбовца код Витине.

Овогодишњу Светосавску академију својим наступима увеличали су ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Лапљег Села и КУД „Бранко Меденица“ из Угљара.

На овој манифестацији, коју су помогли Министарство културе и информисања Републике Србије, општина Грачаница и Дом културе, својим највернијим читаоцима награду „Читалачко слово“ доделила је и Народна библиотека у Грачаници.

 

Check Also

У српским срединама на КиМ повратак ђака у школске клупе следеће недеље

Основне школе, средње школе и предшколске установе на КиМ, које функционишу у српском образовном систему, …