Главна / Вести / Косово и Метохија / Вархеји: Договор с Приштином кључан за ЕУ пут Србије
Beograd, 6. februara 2020. - Evropski komesar za susedstvo i prosirenje Oliver Varheji tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Вархеји: Договор с Приштином кључан за ЕУ пут Србије

Beograd, 6. februara 2020. – Evropski komesar za susedstvo i prosirenje Oliver Varheji tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји потврдио је данас у Београду да Србија, шта год урадила у европским интеграцијама, не може напред, ка ЕУ, без договора са Приштином.

“Мислим да сте сами одговорили на своје питање. За цео регион односи између Србије и Косова је кључно питање. Сви гледамо у обе земље, како би оне могле да дођу до дугорочно мирног решења, али то не може само од себе да се догоди”, рекао је Верхеји и додао да је зато потребан договор.

Он је тако одговорио на опаску новинара да се стиче утисак да ма шта Србија урадила у еврпским интеграцијама да то нема везе све док сене договори нешто са Косовом и да тек онда еврпски пут иде брже.

Вархеји је рекао да Приштина треба да укине таксе, што је, каже, први корак за обнову разговора.

Казао је да је спреман да помогне колико код је то могуће, али да је свестан да је то јако осетљива ствар и да је зато врло опрезан по том питању.

“Две земље треба да седну заједно и први корак који Косово мора да направи је да укине таксе”, поручио је он и додао да без тога тешко да може доћи или је чак и немогуће да се обнове разговори.

Регионална сарадња приоритет, мали Шенген добра иницијатива

За ЕУ ће у наредном периоду велики прироритет бити регионална сарадња, изјавио је данас европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји, те у том контексту похвалио иницијативу познату као “мини Шенген”.

Региоанлна сарадња ће, истиче Вархеји, бити посебно ојачана кроз нову методологију за проширење ЕУ и предстојећи самит у Загребу.

На питање новинара шта би, као искусан дипломата, саветовао Србији – да ли да прихвати нову методологију и да ли је упознат са сетом препорука за проширење ЕУ које су невладине организације из Србије послале Бриселу – Вархеји је рекао да не би давао конкретне савете и да свака земља треба сама добро да размисли, али да није упознат са том иницијативом НВО.

Каже да би у првом плану требало да буде стратегија економског развоја и реформе, као и да економски напредак и реформе врло интензивно напредују у Србији.

Вархеји додаје да, ипак, још увек треба неке ствари да се достигну у другим областима, али да није на њему да даје процене.

Похвалио је иницијативу мали Шенген и поручио да би она требало да буде отворена и за остатак региона, као и да жели да охрабри све у региону да се прикључе, јер ће то допринети променама и развоју привреде.

Истиче да је циљ да читав процес буде кредибилнији и да је зато важно да регион учини све што може како би била олакшано кретање и трговина, због чега је иницијатива Мини Шенген добродошла.

“Шсто се тиче другог питања нисам видео ту листу препорука, али препостављам да ти савети слажу са онима што ми поксусавамо инаце да урадимо”, навео је европски комесар.

Председник Србије Александар Вучић је на то рекао Вархејију да је иницијатива Мини Шенген отворена за све друге и да је Србија су позвани и сви из тзв. западнобалканске шесторке, и Црња Гора, БиХ и Приштина.

“На њима је да донесу одлуку да ли желе да учествују или не”, поручио је председник Србије.

Каже да је знао да ће ту бити безброј мука и проблем, као и безброј “бабица”, оних који ће желети да нам држе лекције и кажу неку позитивну реч а да раде све против иницијативе, али и да им и оних који Мали Шенегн истински подржавају.

Вучић је додао да је за ту иницијативу кључно да се постигну четири слободе: кретања људи, робе, капитала и услуга.

Извор: Танјуг

Check Also

У општини  Грачаница још 12 лица оболело од вируса корона

На територији општине Грачаница код још 12 лица потврђена је инфекција Ковид 19, док је …