Главна / Економија / Привреда Србије на најпознатијим светским сајмовима

Привреда Србије на најпознатијим светским сајмовима

Скоро 50 српских компанија из индустрије хране и пића, сектора органске производње, као и из света моде, представиће се у наредних десетак дана, на престижним светским сајмовима почев од Москве, преко Лондона и Нирнберга до Дубаија. Наступе на овим сајамским манифестацијама организују Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, са циљем да домаће фирме нађу нове купце својих производа, договоре пословне аранжмане и партнерства, повећају извозни учинак и упознају се са најновијим светским трендовима и технолошким достигнићима.

На 27. међународном сајму хране и пића „Prodexpo“ од 10. до 14. фебруара у Москви, у оквиру Националног павиљона Србије, производне програме представиће 16 компанија: МЛЕКАРА ШАБАЦ, MEGGLE Крагујевац, БИО ПАНОН Бачка Паланка, МЛЕКАРА УБ, CARNEX Врбас, MITROS  FLEISCHWAREN Сремска Митровица, YUMIS Ниш, ФРИГО ВРЕЛО Горња Краварица, ВОЋАР Свилајнац, ВИНАРИЈА ЗВОНКО БОГДАН Палић, као и београдске фирме ITN GROUP, MASTER FRUITS, МАМБИКОМ АГРАР, ЗЛАТИБОРАЦ, ФРУВИТА и DOGMA BREWERY.

„Prodexpo“ (www.prod-expo.ru) је највећа и најзначајнија специјализована изложба прехрамбене индустрије у Руској Федерацији и ЗНД, коју сваке године посети близу 70.000 посетилаца из више од 110 земаља. Посетиоци су у прилици да се упознају са производним програмима око 2.600 излагача из 70 земаља и више од 30 националних штандова земаља Европе, Азије, Африке, Америке.

Компаније наше текстилне индустрије од 9. до 11. фебруара излагаће на водећем модном сајму у Великој Британији „Pure London-Pure Origin“. Потенцијалним енглеским, као и купцима ЕУ и других светских тржишта своје производе представиће ариљске фирме AMIBO PLUS и BOGUTOVO, JASIMPEX,  Суботица, као и београдске компаније MILOS BESPOKE и RUB. Наступ на „Pure London-Pure Origin“ (www.purelondon.com)организују ПКС и РАС у сарадњи са Швајцарским програмом за промоцију извоза (SIPPO).

Овај фестивал моде је место где се Велика Британија сусреће са остатком света, што је велика шанса за модну индустрију Србије да се позиционира на глобалном тржишту.

Српски произвођачи органске хране учествују и на највећем светском сајму у области органске хране BIOFACH 2020 (www.biofach.de/en), који ће се одржати од 12. до 15. фебруара у немачком граду Нирнбергу.

У оквиру националног павиљона Србије, под слоганом „WE SPEAK ORGANIC“, српски органски произвођачи представиће широк асортиман од свежег, сушеног, лиофилизираног и замрз­нутог воћа и поврћа до производа од житарица, џемова од органског воћа, нискоенергетских намаза од малине. ECOAGRI SERBIA, Бела Црква, DRENOVAC, Ариље, ZADRUGAR, Љубовија, All NATURAL FOODS, Нова Пазова, MENEX, Крушевац, МASTER FOOD, Ужице, ITN GROUP, Београд, MIRAX AGRAR, Београда, BIO PANON, Бачка Паланка, NISHA, Црна Трава, ORGANIC JOVIĆ,  Чуруг, излажу на сајму „BIOFACH 2020“ у организацији ПКС и РАС, у сарадњи са SIPPO и уз подршку Националне асоцијације Serbia Organica. BIOFACH се одржава сваког фебруара, окупи више од 3.000 излагача и обиђе га преко 50.000 посетилаца из више од 130 земаља.

Већ трећу годину заредом фирме из Србије учествују на једној од највећих и најзначајних специјализованих изложби у Уједнињеним Арапским Емиратима и Заливском региону, на  Међународном сајму прехрамбених производа „Gulfood“, са око 100 000 посетилаца из 200 земаља, који ће се ове године одржати од 16. до 20. фебруара у Дубаију.

У оквиру Националног павиљона Србије производни и извозни потенцијал представиће 14 српских компанија: MASTER FRUITS Београд, ПИК Бечеј, SICOBERRY Краљево, Фабрика дечије хране Добановци, ГМП Јерменовци, МЕДИНО Крњево, МАМБИКО АГРАР Београд, ПИП Нови Сад, ФРУВИТА Београд, COLD PRESSOK Београд, TISA COOP Кањижа, ФРИГО ВРЕЛО Горња Краварица, НАТУРА ГУСТО Параћин, REAL RED RASPBERRY Бечеј.

Посетиоци „Gulfood“ потенцијални пословни партнери, увозници и дистрибутери моћи ће да се упознају са широким асортиманом српских производа од смрзнутог воћа и поврћа, конзервираног поврћа, воћних прелива, сушеног воћа, меда, дечије исхране и сокова за децу, хладно цеђених сокова, бутера и млека од коштичавог воћа, гранола, воћних сокова и кашастих воћних нектара, тортиља, квалитетних воћних џемова, производа од екструдираног пиринча, хумуса до традиционалне српске зимнице. У 2019. години ПКС организовала је учешће српске привреде на 22 Мeђунaрoдна сajмa од тога 17 у сарадњи са РАС-ом.  На овим сајмовима учeствoвaлo је укупнo 257 српских кoмпaниjа, рeaлизoвaнo je прeкo 9.700 кoнтaкaтa, a укупнa врeднoст дoгoвoрeних, нoвих извoзних пoслoвa свих излaгaчa, изнoси прeкo 36,2 милиoнa eврa.

 

Check Also

Почела исплата 100 евра младима од државе

Држава је данас почела исплату новчане помоћ од 100 евра младима. Помоћ ће се исплаћивати …