Главна / Вести / Косово и Метохија / Коха: Амбициозан план премијера Куртија

Коха: Амбициозан план премијера Куртија

Приштинска Коха данас се бави планом владе који је најавио премијер Курти, наглашавајући посебно обећане кораке ка декриминализацији и враћању поверења у правосудни и безбедносни систем, укључујући оснивање посебних институција за борбу против корупције.

Амбициозним планом, који је Аљбин Курти назвао новим поглављем за Косово, коалициони партнери Самоопредељење и ДСК обавезали су се да ће реорганизовати улогу владе у економском развоју, социјалној правди и равноправности, јавној администрацији и спољној политици, пише Коха.

Наводи се и да ће досадашње “радне групе” бити замењене Канцеларијом за истраге, а буџет у потпуности преоријентисан са великих неоправданих  трошкова на пројекте за смањење незапослености, са фокусом на младе и жене.

Ипак, познаваоци  прилика виде потешкоће и препреке у спровођењу неких обавеза, које нова влада још није детаљно открила.

Премијер Курти, у првим данима мандата, суочио се са захтевом да се укине порез и да се настави дијалог са Србијом. Ово је један од првих задатака страних дипломата за брзу акцију, наглашава Коха.

Две странке које чине коалицију током кампање обећале су да ће укинути порез и применити пуни реципроцитет са Србијом. Детаљан план на којим областима ће се примењивати овај реципроцитет још увек није откривен.

„Нећемо се вратити асиметричним односима са Србијом. Напротив, напредоваћемо принципом који је најпознатији по својој вредности у међусуседским и билатералним односима, а то је реципроцитет“, рекао је Курти, подсећа Коха.

Ипак, подсећа се да аналитичари очекују да премијер у наредним данима детаљно каже шта трговинска, економска и политичка узајамност са Србијом значи и како ће она бити спроведена.

Извор: Косово онлине/Коха Диторе

Check Also

Испуњени сви услови за безбедан повратак деце у школске клупе

Школе на централном Космету спремне су за повратак деце у школске клупе. У новим условима …