Главна / Друштво / Канцеларија за КиМ обезбедила средства за локацију нове болнице

Канцеларија за КиМ обезбедила средства за локацију нове болнице

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић у оквиру посете Грачаници, обишао је Клиничко-болнички центар Приштина у Грачаници и том приликом разговарао са директором ове здравствене установе проф. др Братиславом Лазићем.

“Желели смо да се уверимо у каквим условима раде здравствени радници, лекари и особље и дошли смо да саопштимо врло важну вест која је битна за све Србе који живе овде да ће се ускоро почети са изградњом нове болнице,” рекао је Јовић

Болница је највећи објекат јужно од Ибра који ће Влада Републике Србије изградити, данас заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић је ту да саопшти да су средства за куповину плаца за нову болницу обезбеђена.

“Чим будемо имали локацију прелазимо у фазу пројектовања самог објекта и надамо се да ћемо до краја године имати почетак радова на објекту болнице. Пројекат за изградњу болнице износи 2.000.000 евра и опремање објекта ће још толико износити. Најбитније сада је да се обезбеди та правна сигурност и локација где ће бити саграђена нова болница како касније не би били у проблему због привремених институција у Приштини,” рекао је заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић за РТВ Грачаница.

Оно што је битно за овдашње становништво јесте да је недавно стигао контигент лекова и медицинског материјала на Косову и Метохији, додао је Јовић.

Директор КБЦ Приштина-Грачаница проф. др Братислав Лазић захвалио се представницима Канцеларије за КиМ што брину и пружају помоћ на Косову и Метохији.

“Протеклу календарску годину завршили смо стабилно, што значи да су грађани имали висок степен сигурности и пружане су им потпуне здравствене услуге. Преко ове установе гравитира преко 65.000 осигураника. Захваљујући добром кадру и великој помоћи Канцеларије за КиМ и Министарства здравља Републике Србије као и лично ангажовање председника Александра Вучића ми са радошћу очекујемо нову болницу”, рекао је Лазић.

Након обиласка КБЦ Приштина-Грачаница, Јовић са представницима локлних самоуправа у Грачаници обишао неколико породица.

Председник општине Грачаница изјавио је да најбитније стабилизовати породице како би опстали овде.

“Економски ћемо јачати породице на овом простору, појачаћемо континуитет давања како би  олакшали свакодневни живот. Сва средства која будемо добијали усмерићемо тамо где је најпотребније и у будуће тражићемо начин како можемо да помогнемо да би породице биле самоодрживе. Постоји пуно програма, општина Грачаница је поделила 37 пројеката самозапошљавања преко организација ХЕЛП и АБЦ. Ове године имамо у плану да наставимо сарадњу са овим организацијама, исто тако имаћемо састанке са омладином како би покушали да их анимирамо да сами својим идејама покрену сопствени бизнис. Планирано је да ове године буде завршен Омладински центар у Грачаници,” рекао је Поповић.

Председник привременог органа СГ Приштина Љубинко Караџић рекао је да помоћ и подршка која долази из Владе Републике Србије и Канцеларије за КиМ много значи.

“На различите начине се трудимо да помогнемо  становништву овде посебно онима који живе од свог рада. Подршка која долази из Владе Републике Србије много значи, јер да није тога био би отежан живот Србима на КиМ,” рекао је Караџић.

Пре обиласка КБЦ Приштана-Грачаница и породица у Грачаници, Јовић је у СГ Приштина одржао састанак са председником и члановима привременог органа Приштина, као и са градоначелником општине Грачаница и начелником косовско-управног округа. На састанку разговарало се о проблемима становништва у Грачаници а и о раду локалних самоуправа.

 

 

Check Also

Канцеларија за КиМ: Скрнављење спомен места у Прилепцу порука верске и националне мржње

У општини Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића  исписани су графити …