Главна / Вести / Косово и Метохија / Завршено припремно рочиште за убиство Оливера Ивановића, наставак суђења 16. марта

Завршено припремно рочиште за убиство Оливера Ивановића, наставак суђења 16. марта

У Специјалном суду у Приштини на припремном рочишту у процесу против оптужених за умештаност у убиство лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године, оптужени су се изјаснили по свим тачкама оптужнице.

Недељко Спасојевић је одбацио учешће у убиству. Марко Рошић и Драгиша Марковић су, такође, негирали кривицу, а оптужена СиИвана Арсовић је изјавила да се апсолутно не осећа кривом ни по једној тачки оптужбе. Жарко Јовановић се изјаснио да није крив по прве две тачке оптужнице, док је Раде Басара нагласио да се за време убиства Оливера Ивановића налазио у Хрватској у периоду од 7. до 27. јануара 2018. Судија је наредно рочиште заказао за 16. март у 10 часова.

Двојица оптужених Жарко Јовановић и Недељко Спасојевић су признали кривицу за поседовање оружја, а то признање ће се, како је речено, узети као олакшавајућа околност приликом изрицања коначне пресуде. Суд је донео решење према коме прихвата њихово признање дела кривице о поседовању оружја.

“Пошто су оптужени признали кривицу о нелегалном поседовању оружја, а признање кривице је у складу са законским одредбама и доказима које су приложени оптужницом. Суд, што се тиче признања кривице и објављивања у вези са овим кривичним делима, за које је била призната кривица, обавештава да ће и пресуда о поседовању оружја бити доншена кад и општа пресуда. Свакако ће се признање дела кривице бити узето као олакшавајућа околност прилком изрицања коначне пресуде”, реко је судија Ваљон Куртишај.

Окривљени Драгиша Марковић је, такође, негирао оптужницу. Марковић се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице, а његов адвокат Дејан Васић је захтевао поновно вештачење и достављање одређених доказа, као и писмени одговор суда по том питању.

Бранилац Марка Рошића адвокат Махмут Хаљими захтева да се његов брањеник пусти да се брани са слободе.

“Не постоји никаква отворена сумња да је мој брањеник извршио кривично дело и зато захтевам укидање притвора. Који су докази који оправдају да мој брањеник буде у притвору? Зашто се примењују дупли стандарди? Особе под истом квалификацијом налазе се на слободи, а мој брањеник у притвору, да ли је ово законска равноправност?”, питао је Хаљими.

Хаљими је за свог клијента меру кућног притвора или ослобађање затражио уз јемство у висини од 15 хиљада евра које ће, како је рекао, обезбедити отац оптуженог Рошића.

Правна заступница Силавне Арсовић Јована Филиповић оспорила је тужбу и навела да су оптужбе да је њена клијенткиња искључила камере неосноване, јер СМС преписка која је изнета као доказ, нема никаве везе са случајем убиства Оливера Ивановића.

“Трећи документ је фотографија на којој је у образложењу написано да се на њој налази Силвана Арсовић. Она није на њој”, констатовала је Филиповићева.

Она је додала да Силвана Арсовић ни једним материјлним доказом није повезана са лицима са оптужнице.

“Што се тиче мере кућног притвора, ми ту меру у потпуности оспоравамо”, навела је Филиповић.

Судија је упозорио правног браниоца Арсовићеве да је то почетана расправа, те да на припремном рочишту не би требало да се износе докази који оповргавају оптутужницу.

Други правни бранилац Арсовићеве поднео је суду лекарска документа о њеном здравственом стању и затражио блажу меру, односно укидање мере кучног притвора.

Недељко Спасојевић је питао у вези његовог захтева за премештај у притворску јединицу у Северној Митровици, јер је како је подсетио, 3. јануара је написао суду захтев за премештај.

“Питање трансфера из затвора у затвор је питање организације админитраије у затвору. И претходни пут и сада, упознајем вас да уколико центар притвора затражи моје мишљење, иако нису обавезни да траже мишљење организације у затвору, ја ћу се изјаснити. Уколико сте поднели један захтев, поновите још једном, уколикпо сматрате да је потребно моје мишљење, огласићу се поводом захтева”, рекао је судија.

После више од две године од убиства Оливера Ивановића, пред основним судом у Приштини данас је настављено припремно рочиште за шесторо оптужених Срба који се терете за умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе СДП.

Рочиште које је настављено данас, одложено је 30. децембра 2019. јер одбрани нису на време достављени преводи оптужнице.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Симић: Срби су на изборима показали шта мисле о политици Рашића и Куртија

Потпредседник Српске листе Игор Симић оценио је да лидер Прогресивно демократске партије Ненад Рашић подржавајући …