Главна / Вести / Косово и Метохија / Студенти и постдипломци из централне Србије посетиће КиМ

Студенти и постдипломци из централне Србије посетиће КиМ

На позив Српске листе, 160 студената и постдипломаца универзитета са територије централне Србије, будући лидери окупљени при Фондацији „За српски народ и државу“, посетиће Косово и Метохију у периоду од 13. до 15. фебруара.
Данас, првог дана посете, коју организују Српска листа и Фондација Српске напредне странке, у поподневним сатима планиран је обилазак манастира Високи Дечани и Пећка Патријаршија, као и Велике Хоче, где ће се студенти, у разговору са мештанима, упознати са тешкоћама живљења српског народа у енклавама на КиМ.
Другог дана, у петак, 14. фебруара, у 9 сати, студенти ће у капели Светог Трифуна у Великој Хочи, присуствовати Светој литургији, поводом празника виноградара Светог Трифуна, затим молитвеном благосиљању винограда и симболичном орезивању винове лозе. Након тога, планиран је обилазак манастира Зочиште, Грачаница и Св. Архангели и Богословије у Призрену.
Медијима је омогућено да испрате ове активности у целости. Изјаве за медије предвиђене су у Великој Хочи, након обележавања Св. Трифуна.
Трећег дана посете, у суботу, 15. фебруара, од 9 сати, предвиђена је посета северу Косова и Метохије. У Косовској Митровици, поред обиласка града и његових знаменитости, у амфитеатру Техничког факултета, у 10:30 сати, биће организован састанак са студентима наше јужне покрајине.
Медији ће моћи да испрате овај састанак, након кога су предвиђене изјаве за медије студената, представника Фондације и представника Српске листе.
Посету Косову и Метохији студенти и постдипломци из централне Србије завршиће у суботу обиласком повратничког насеље „Сунчана долина“ у општини Звечан, „Рајске бање“ у Бањској и Центра за екологију и развој спорта на језеру Газиводе. Са овом пројектима државе Србије на северу КиМ упознаће их заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

Check Also

Формиран Локални савет Грачанице

Мештани Грачанице изабрали су данас шесточлани Локални савет, који ће наредне четири године бити задужен …