Главна / Вести / Косово и Метохија / Минхен: Потписане изјаве о намери за завршетак аутопута и успостављања железничке линије БГ-ПР
Minhen, 14. februara 2020.- U Minhenu je jutros potpisano Pismo o namerama za obnovu zeleleznickog saobracaja izmedju Beograda i Pristine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vucica (2D), specijalnog izaslanika predsednika SAD Ricarda Grenela (3L) i predsednika kosovskih privremenih institucija Hasima Tacija (2L). U ime Beograda Pismo je potpisao direktor Kancelarije za KiM Marko Djuric (D). FOTO TANJUG/ INSTAGRAM PROFIL "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/ nr, fotografija niske rezolucije

Минхен: Потписане изјаве о намери за завршетак аутопута и успостављања железничке линије БГ-ПР

У Минхену је јутрос потписано Писмо о намерама за обнову желелезничког саобраћаја између Београда и Приштине, у присуству председника Србије Александра Вучића, специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела и председника косовских привремених институција Хашима Тачија.

“То је веома важно због Срба који живе у Грачаници, Косовском поморављу и Сиринићкој жупи”, истакао је председник Вучић након потписивања на инстаграм профилу будућност Србије.

“Ово што је потписано значајно је због слободе кретања, протока робе, капитала, услуга и људи. Срећан сам што видим данас напредак и много хвала Трампу и Гренелу у име Србије, јер сви осећамо да ћемо од овога имати бољу будућност и да ћемо осигурати мир за наредне деценије”, рекао је по портписивању документа председник Вучић.

Он је такође захвалио председнику САД и амбасадору Гренелу на великом инетресовању за овај регион.

“Људи желе посао, наду, економију и бољи живот. А значај овог што је потписано су нови послови”, истакао је Ричард Гренел.

Амерички дипломата каже да, као што је председник САД Доналд Трамп рекао да је поносан на америчку економију, тако је и он поносан када се људима обезебеди посао.

“Желимо да унесемо енергију у овај процес, дијалог, и да не гледамо само политичка питања”, истакао је Гренел и још једном констатовао да људи желе посао.

Косовски председник је захвалио изасланику Гренелу што је учинио могућим ово Писмо о намерама.

“То је још један корак напред, после договора о отварању авио-линије Београд – Приштина. То је врло позитивна порука, да ће бити више мира, посла и економије”, рекао је Тачи и додао да верује да је ове године могуће постићи коначан споразум са Београдом.

У име Београда Писмо је потписао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а за приштинску страну – представник Дирекције за железнице.

Документ је потписан у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

Писмо о намерама за обнову авиосаобраћаја између Београда и Приштине потписано је 20. јануара у Берлину, са компанијом “Луфтханза”.

Check Also

Тачи: Ризик од заразе висок, поштујте препоруке Института за јавно здравље

Председник Kосова Хашим Тачи изјавио је данас да је повећање броја жртва последњих дана, доказ …