Главна / Друштво / Посета студената из централне Србије Грачаници

Посета студената из централне Србије Грачаници

Након посете Србима и нашим светињама у Ораховцу, Великој Хочи и Призрену, 150 студената и постдипломаца са универзитета у централној Србији који су окупљени око фондације “За српски народ и државу” са својим домаћинима замеником директора Канцеларије за КиМ Душаном Козаревом и помоћником Дејаном Павићевићем, вечерас су обишли манастир Грачаницу задужбину краља Милутина, бисер наше и светске културне баштине.

Пошто су обишли манастир Грачаница, студенте и постдипломце са својим домаћинима из Канцеларије за КиМ угостио је први човек Општине Грачаница Срђан Поповић.

“Свака посета Косову и Метохији, нарочито посета младих људи значи да нисмо остављени сами, и да су заинтересовани за наш живот. Веома нам је важно да оно што се дешава на Косову и Метохији са нашим народом буде на прави начин пренесено нашим сународницима из свих делова Србије а нама је веома битно да останемо у контакту са студентима и да се овакве посете наставе,” рекао је председник Општине Грачаница Срђан Поповић.

“Косово и Метохија за сваког Србина представља исходиште целокупне историје, традиције, културе свега оног што представља темељ нашег националног идентитета, речи су Ђорђа Дабића, постдипломца права.

Студентима је значајно то што су видели људе који живе на овим просторима и показали да су ту и да се заједно боримо за Косово и Метохију, важно је да су посетили свој народ који је решио да опстане на овим просторима, нарочито јер је сутра велики дан за Србе и Србију и велики празник.

“Мислим да је ово једна врло корисна ствар, радићемо на томе да овакве посете буду интензивније и чешће. Инсистираћемо да се ови млади људи и људи са простора Косова и Метохије  међусобно и спонтано повезују да се не чека било каква иницијатива, позив или упутство већ да људи са идејама и жељом помогну да се активирају, да се повежу, да нама кажу како да им ми поспешимо заједничке активности. Радујем се досадашњим резултатима овог студијског путовањама и предстојећим посетама,” рекао је заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев за РТВ Грачаница.

Трећег дана посете студенти из централне Србије, како је планирано боравиће на северу Космета чиме завршавају тродневну посету Косову и Метохији.

Check Also

Приштина наручила Куревак вакцине које још немају дозволу

Вакцине немачког произвођача Куревак, које је Приштина наручила преко Аустрије, још нису одобрене за употребу, …