Главна / Некатегоризовано / Вучић: Србији неопходан мир више од свега
Beograd, 15. februara 2020.- Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se danas pre podne u Beogradu sa predstavnicima Srba iz regiona, a tema sastanka je situacija u Crnoj Gori i BiH. Sastanku u zgradi Predsednistva prisustvuju patrijarh Irinej, srpski cclan Predsednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Zeljka Cvijanovic. Tu su i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandic, lider Prave Crne Gore Marko Milacic, predsedednik Demokratske narodne partije Milan Knezevic. Na sastanku su i ministri u Vladi Srbije Nebojsa Stefanovic, Ivica Dacic, Goran Knezevic, Aleksandar Vulin, kao i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selakovic. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Вучић: Србији неопходан мир више од свега

Председник Александар Вучић рекао је да се Србија налази пред великим политичким искушењима у тренутку када јој је економија најснажнија. Оно што нам је данас потребно је да будемо јединствени у најпунијем смислу речи, истако је патријарх Иринеј.

Представници Срба из Црне Горе и Републике Српске разговарали су у Београду с председником Србије и патријархом Иринејом.

Председник Александар Вучић каже да су се окупили на Сретење да би саслушали једни друге.

“Србија се налази пред великим политичким искушењима у тренутку када је економија најснажнија. Само мађарска економија може да се мери са српском по расту”, каже Вучић.

Уз прихватање порука патријарха о неопходности јединства и солидарности, увек смо били уз свој народ и у РС и у Црној Гори, каже председник.

Према његовим речима, Србији је неопходан мир више од свега.

“Показао сам да је потребно време да оснажимо Србију, да имамо више деце. Морамо стратешки да водимо рачуна о томе”, упозорава Вучић.

“Нисам ни кукавица ни плашљивац моја молба је да пре свега водимо рачина да је највећи успех Србије колико дуго може да се чува мир”, каже Вучић.

“Бићемо уз свој народ и то се не доводи у питање”, истакао је Вучић.

“Избећи опасност да сви оптужују Србију”

Нагласио је да се мора избећи опасност да сви оптужују Србију.

Упитао је и како је Београд крив за таксе, за доношење закона у Црној Гори, и за оно што се збива око Уставног суда у БиХ.

“Нећемо дозволити да окриве Србију и српски народ. Наставићемо да подржавамо Републику Српску, која никада није имала такву подршку какву има данас. Наставићемо да подржавамо народ у Црној Гори кроз све институције међународне заједнице. Борићу се да сачувамо мир и стабилност”, нагласио је председник.

Молба Додику и Цвијановићевој да све раде кроз институције

Истакао је да разуме бојазан српског члана председништва БиХ Милорада Додика и председницу РС Жељку Цвијановић, и да разуме шта значи удар на идентитет и имовину РС.

Додик га је, како наводи, обавестио да се ради на томе да се Републици Српској касније одузму и шуме и воде и вртићи.

Међутим, замолио је Додика да све раде правно, кроз институције, без било какве дестабилизације ширег региона.

“Нема сумње да је неправедно то што се ради српском народу”, истакао је председник и додао је да ни Харадинај није сам уводио таксе, већ је било и оних у међународној заједници којима то није сметало.

Нагласио је да се мора избећи опасност да сви оптужују Србију.

Патријарх Иринеј: Неопходно јединство 

Патријарх Иринеј је након састанка рекао да тражимо путеве и начине да кажемо ко смо.

“Оно што нам је данас потребно је да будемо јединствени у најпунијем смислу речи, нисмо велики народ и можемо да опстанемо само ако останемо јединствне у добру”, истако је патријарх Иринеј.

То ће нам помоћи и данас, каже патријарх, када многе наше комшпије и моћници на нас гледају посебним поглдом и посебном претпоставком о нама.

“Наше је да се покажемо какви смо. Само јединство, памет и ум може учинити да се одупремо многим искушењеима и да сачувамо наш народ, који ће остати на огњиштима својих предака”, указао је Иринеј.

“Надамо се да ћемо из многих неприлика својом памећу, јединствеом и слогом изаћи на прави пут и будемо достојни наследници наше културе”, закључио је патријарх Иринеј.

Председник Нове српске демократије Андрија Мандић реко је да су представници Срба из Црне Горе задовољни састанком.

“Много смо срећни што је и данас констатовано да је снага српске слидарносрти своје најлепше лице показала након ових дешавања у Црној Гори”, рекао је Мандић и захвалио свима онима који су заједно са њима стали стали раме у раме.

Мандић:Немамо дилему, ићи ћемо до краја

Један од лидера опозиционог Демократског фронта у Црној Гори, Андрија Мандић, изјавио је данас да је захвалан свим људима који су, како је рекао, у овим тешким времена подржали И стали раме уз раме са српским народом у Црној Гори И епархијама, које су део Српске православне цркве у тој држави.

Мандић је на заједничкој конференцији за новинаре након разговора председнка Србије, Александра Вучића, са Србима из региона, изразио захвалност И задовољство односом српског председника И солидарношћу према проблему који имају Срби у Црној Гори.

Данашњем састанку у Београду, казао је Мандић, присуствовао је, јер је позван као део српског народа у Црној Гори, који је позвао на узбуну због доношења Закона о слободи вероисповести.

“Ми И наша Црква позвали смо на узбуну И наш народ се одазвао. Захвалан сам свима који су у овим тешким временима за део српског народа и епархија, које су део СПЦ, стали са нама заједно раме уз раме”, рекао је Мандић И поручио да Срби у Црној Гори немају дилеме И да ће своју борбу наставити до краја.

Уздају се, казао је, у Његошеве речи да “своје својега никада издат неће”.

Додик: Пређена црвена линија

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик истакао је да се одлуком Уставног суда БиХ зашло у имовину РС и то након неколико пресуда да имовина припада ентитетима.

“Тиме је пређена црвена линија и то подржавају западне земље”, истакао је Додик и додао да је Вучића упознао са детаљима.

Истакао је да неће учинити ни једни меру да уруши стабилност и да РС има институционалне механизме да заштити своја права.

“Народ ће одлучити. Тражићемо да се путем одлуке народа и референдума, без обзира колико су нам то оспоравали, одлучи о статусу Републике Српске”, поручио је српски члан Председништва БиХ.

Снага српске солидарности у Црној Гори

Председник Нове српске демократије Андрија Мандић реко је да су представници Срба из Црне Горе задовољни састанком.

“Много смо срећни што је и данас констатовано да је снага српске солидарности своје најлепше лице показала након ових дешавања у Црној Гори”, рекао је Мандић.

Захвалио је свима онима који су заједно са њима стали стали раме у раме.

Check Also

Пајић: Душан Петровић и Небојша Зеленовић не одустају од манипулације гласовима и прекрајања изборне воље народа

Градска изборна комисија Шабац наставља да крши закон, јер није прогласила прелиминарне резултате избора у …