Главна / Вести / Косово и Метохија / Курти: Ја сам за дијалог, али је садржај споразума са Србијом приоритет

Курти: Ја сам за дијалог, али је садржај споразума са Србијом приоритет

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је у Минхену да је добро да се коначни споразум са Србијом деси брзо, али да брзина не би требало да стави у други план садржај споразума, преноси Коха.

 

Курти је навео да је потребан дијалог са принципима и уз консултације са свим међународним партнерима.

“Нисам против дијалога, али за добро припремљен и принципијелан. Ја сам за конструктиван дијалог који нас води до споразума који је довољан да се не саботирамо ни изнутра ни извана. Сада имамо нови легитимитет, али то се не може рец́и и за Србију, они имају изборе до краја априла, можда када заврше изборе. Затим, хајде да разговарамо и са Бриселом, Берлином, Паризом и Вашингтоном о оквиру који наш дијалог чини конструктивним и фер споразумима”, рекао је Курти.

Курти је додао да је што пре договор буде постигнут то боље, али да је садржај приоритет изнад свега. Према његовим речима, реципроцитет је нормалан принцип билатералних односа.

“Укинућемо порез, али успоставиц́емо принцип реципроцитета. Грађани су за то гласали 6. октобра. Програм имамо на снази када смо 3. фебруара изгласани, спровешц́ец́емо га према владином плану рада”, рекао је Курти.

Курти је у интервјуу за Дојче веле рекао да се у првим данима рада фокусира на процес смањења броја министарстава и запошљавање новог особља.

“Морате имати на уму да је ово 11. дан мог рада и све што сам могао да урадим је да успоставим некакав план да се смањи 21 министарства, а чак ни половина заменика министара и особља није именована. Сада ц́емо бирати новог директора царине и потребна нам је одређена припрема за имплементацију реципроцитета”, рекао је Курти.

Косовски премијер је такође говорио о обједињавању ставова са председником Хашимом Тачијем, рекавши да је за то спреман јер Косово не би требало да има две спољне политике.

“Не знам колико можемо да ујединимо ставове, али изражавам вољу и интересовање да на Косову немамо две или више спољних политика. Чак је и Трамп, кад је прошле године послао писмо Тачију, рекао да Косово мора говорити јединственим гласом. Мислим да бисмо то требали да учинимо што пре. Можда није добро што се нисмо срели пре, али имац́емо времена да се сретнемо без проблема”, рекао је Курти.

Курти се можда не слаже са председником у многим питањима, али он мисли слично за “мини-Шенген” иницијативу.

“Мислим да је најбоље што пре укључити ‘мини-Шенген’ у берлински процес. То је процес којим се бави шест земаља Западног Балкана и нема их негде ни четири ни шест… Желим да се Косово и Албанија што више интегришу и уједине, сарађују у свакој области. Разлике су огромне и сусрет са премијером Едијем Рамом један је од најбољих састанака у последње две или три године са њим”, закључио је Курти.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

У општини  Грачаница још 12 лица оболело од вируса корона

На територији општине Грачаница код још 12 лица потврђена је инфекција Ковид 19, док је …