Главна / Вести / Косово и Метохија / Арлов уручио новчану донацију монахињама храма у Ђаковици

Арлов уручио новчану донацију монахињама храма у Ђаковици

Председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов уручио је данас 1.000 евра сестринству у Храму Преображење Пресвете Богородице у Ђаковици, поводом Сретења – Дана државности Србије.

 

Помоћ су обезбедили Одбор и руководство Фудбалског клуба “Трепча” из Звечана.

Арлов је рекао да је ова донација знак захвалности мати Теоктисти, сестри Јоаникији и Ђаковчанки Васиљки Перић које чамовањем у јединој преосталој српској светињи у Ђаковици чувају српство и српску цркву у граду у коме је до 1999. године живело око 12.500 Срба.

“Не постоји Србин у Републици Српској који не зна за вас, за вашу оданост српској цркви и вери. Ви сте наши узори како треба чувати веру упркос изолацији и свом злу која вас је сналазило и још траје”, навео је он.

Арлов је пренио поздраве свих Срба из Српске, уз жељу да две монахиње и Весиљка Перић још дуго поживе у Храму у коме их 24 часа чува Косовска полицијска служба и у који се може доћи искључиво ненајављено јер је тамошње цивилно албанско друштво забранило сваки долазак до Храма.

“Знамо у каквим условима живите и знајте да је помоћ деци и вама `чуварима храмова и вере` наш приоритет и тако ће остати све док је последњег Србина у Српској”, рекао је Арлов.

Он је захвалио људима добре воље и институцијама Српске које непрестано притичу у помоћ преосталим Србима, монаштву и сестринству на Косову и Метохији.

Арлов је мати Теоктисти поклонио фотографију Саборног храма из Бањалуке уз посвету у знак захвалности за то што чува српску светињу у Ђаковици.

Мати Теоктиста је захвалила браћи и сестрама у Републици Српској.

“Хвала свима нека Бог благослови”, навела је мати Теоктиста.

Арлов је пре посете Храму у Ђаковици присуствовао Светој Сретењској литургији у Високим Дечанима коју је служио Његово преосвештенство владика Теодосије уз саслужење монаштва из Дечана.

Check Also

На Kосову 112 оболелих од коронавируса, петоро излечених

На Kосову је 112 особа оболело од коронавируса, а након другог понављања теста, петоро пацијената …