Главна / Вести / Косово и Метохија / Арлов уручио новчану донацију монахињама храма у Ђаковици

Арлов уручио новчану донацију монахињама храма у Ђаковици

Председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов уручио је данас 1.000 евра сестринству у Храму Преображење Пресвете Богородице у Ђаковици, поводом Сретења – Дана државности Србије.

 

Помоћ су обезбедили Одбор и руководство Фудбалског клуба “Трепча” из Звечана.

Арлов је рекао да је ова донација знак захвалности мати Теоктисти, сестри Јоаникији и Ђаковчанки Васиљки Перић које чамовањем у јединој преосталој српској светињи у Ђаковици чувају српство и српску цркву у граду у коме је до 1999. године живело око 12.500 Срба.

“Не постоји Србин у Републици Српској који не зна за вас, за вашу оданост српској цркви и вери. Ви сте наши узори како треба чувати веру упркос изолацији и свом злу која вас је сналазило и још траје”, навео је он.

Арлов је пренио поздраве свих Срба из Српске, уз жељу да две монахиње и Весиљка Перић још дуго поживе у Храму у коме их 24 часа чува Косовска полицијска служба и у који се може доћи искључиво ненајављено јер је тамошње цивилно албанско друштво забранило сваки долазак до Храма.

“Знамо у каквим условима живите и знајте да је помоћ деци и вама `чуварима храмова и вере` наш приоритет и тако ће остати све док је последњег Србина у Српској”, рекао је Арлов.

Он је захвалио људима добре воље и институцијама Српске које непрестано притичу у помоћ преосталим Србима, монаштву и сестринству на Косову и Метохији.

Арлов је мати Теоктисти поклонио фотографију Саборног храма из Бањалуке уз посвету у знак захвалности за то што чува српску светињу у Ђаковици.

Мати Теоктиста је захвалила браћи и сестрама у Републици Српској.

“Хвала свима нека Бог благослови”, навела је мати Теоктиста.

Арлов је пре посете Храму у Ђаковици присуствовао Светој Сретењској литургији у Високим Дечанима коју је служио Његово преосвештенство владика Теодосије уз саслужење монаштва из Дечана.

Check Also

Анђелковић: Питање наставка дијалога тачка преламања интереса великих сила

Питање наставка дијалога између Београда и Приштине постало је у великој мери тачка преламања интереса …