Главна / Вести / Косово и Метохија / Графити у Преоцу-“Слава херојима” и “Косово је Албанија”

Графити у Преоцу-“Слава херојима” и “Косово је Албанија”

На  помоћном објекту  основне школе ” Миладин Митић” у Преоцу ,непознати починиоци исписали су графите на албанском “Слава херојима” (Lavdi Deshmorëve) и “Косово је Албанија” (Kosova është Shiperi).

Председник општине Грачаница Срђан Поповић осудио је исписивање графита и затражио од косовске полиције да се пронађу починиоци.

“Нажалост ниједан починилац до сада није пронађен.Више пута смо апеловали на косовску полицију , они морају пронаћи починиоце  једино тако можемо да докажемо и покажемо  да овакве ствари не смеју да се раде .Поново се сусрећемо  са проблемима и албански политичари засигурно шаљу  поруке  које не иду ка помирењу, суживоту и мултиетичности .Видели смо јуче да су окачили заставу у парламенту , који засигурно охрабрује људе против других народа и не шаље сигнал да овде  можемо  да градимо будућност. Ако желимо заједничку будућност политичари морају да се узму у памет “, рекао је Поповић.

Директор ОШ “Миладин Митић”Љубиша Караџић рекао је да је ово први пут да се овако нешто дешава у Преоцу.

”  Јутрос су ме позвали мештани Преоца ,били су узнемирени што је и нормално када угледате ове поруке. Претпостављам да  је ово исписано касно увече. Ово је један вид  провокација ,постоје камере и надамо се да се ово више неће поновити и да ће се пронаћи они који су исписали графите”, рекао је директор ОШ “Миладин Митић” Љубиша Караџић.

Графити су исписани ноћас, а примећени јутрос када је школа почела са радом.  У овом месту  живи претежно живи српско становништво и припада општини Грачаница.

„Ово је класичан пример говора мржње. Искрен да будем, ово је тотално очекивано зато што ранији овакви поступци у другим срединама у овом делу нису наишли на осуду, осим осуде локалне самоуправе у Грачаници“, кажемештанин Преоца Стефан Филиповић и додаје да раније у овом селу није било оваквих примера.

Check Also

Лазић: Након првог случаја коронавируса, епидемиолошка ситуација под контролом

Без обзира на чињеницу да имамо први потврђени случај  заразе коронавирусом, епидемиолошка ситуација у српским …