Главна / Вести / Косово и Метохија / Срушена кућа Србину из Цернице без икаквог обавештења или најаве

Срушена кућа Србину из Цернице без икаквог обавештења или најаве

Запослени у администрацији косовске општине Гњилане јутрос су багерима почели да руше породичну кућу Јовице Менковића  из Цернице, који живи у тешким социјалним условима.

Екипа за рушење, опремљена багером и тешким камионом, почела је да ради рано јутрос, без икаквог обавештења или најаве.
Домаћин, Јовица Менковић, каже за Пулс да поседује уредну документацију.

„Кућа је саграђена 1996.године на плацу који смо добили од Месне заједнице Церница. Поднео сам захтев косовској општини Гњилане за укњижење куће, али су ме одбили, на шта сам се жалио, али још нисам добио коначно решење. Међутим, они су ипак кућу срушили“, каже Менковић који је био принуђен да се са фамилиом привремено пресели код стрица.

Са друге стране, у косовској општини Гњилане кажу да су објекат срушили на основу захтева Фатљум Мехметија, представника села.

„Кућа је била небезбедна за становање и представљала је опасност за грађане“, каже директор општинске инспекције Гњилане Невзад Душица.

Међутим, Председник Привременог органа српске општине Гњилане Срђан Митровић  оштро је осудио  овај чин назвавши га вандалским и незаконитим.

“Ова породица поседује уредну документацију о томе, али коју општина Гњилане при привременим косовским институцијама није уважила као релевантну”, наводи се у саопштењу Митровића достављеном нашој редакцији.

Министар за заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић посетио је данас породицу Менковић у Церници, надомак Гњилана чија је кућа срушена јутрос на основу одлуке општинске администрације те косовске општине.
Јевтић је оценио да је реч о кршењу правних прописа и обећао стручну и финасијску помоћ.
Менковићи живе у тешким социјалним условима, у шесточланом домаћинству са троје деце.
“У тренутку када добијамо поруке да ће на Косову завладати владавина права и закони,  овакви поступци нам говоре супротно од тога. Ми ћемо се институционално, правно и  демократски борити против таквих случајева, јер они који би да руше као што су срушили кућу породици Менковић би да нарушавају и још више продубљују односе између Срба и Албанаца”, истакао је Јевтић и подсетио на многобројне безбедносне проблеме с којима се већ деценијама суочавају Срби из Цернице.

Извор: РТВ Пулс

Check Also

На Kосову 112 оболелих од коронавируса, петоро излечених

На Kосову је 112 особа оболело од коронавируса, а након другог понављања теста, петоро пацијената …