Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Јасно је да Приштина не доноси одлуке једнострано

Дачић: Јасно је да Приштина не доноси одлуке једнострано

Понекад се чини да политичари у Приштини доносе једностране акте, али после свих анализа јасно је да они те акте не доносе сами, већ уз нечију подршку, отворену или прикривену, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић је тако одговорио на питање новинара да прокоментариште која је то велика европска земља стала иза увођења такси, о чему је говорио председник Александар Вучић.

“Да је председник хтео да тачно каже која је то земља он би то рекао, било би мало неодговорно да ја то говорим у његово име, али мислим да није потребно много асоцијација да се погоди која је то земља, с обзиром на то да је мало утицајних земаља у Европи”, рекао је Дачић у Министарству спољних послова након пријема Срба који су стигли из Вухана.

Према његовим речима, нису сви задовољни позицијом да се нешто позитивно дешава, а што водити до трајног решења косовског питања, нарочито, истиче, ако нису сагласни с тим принципима понуђених решења.

Упитан да ли очекује да ће Приштина ускоро укинути таксе с обзиром на све већи притисак западних сила, Дачић каже да то “ни видовњаци не могу да кажу”.

“Имајући у виду понашање Приштине, разне изговоре које траже, неке нове идеје које имају, све је то апсолутно противно свему ономе докле смо стигли када је реч о проблемима КиМ”, рекао је Дачић.

Указао је и да председник привремених косовских институција Хашим Тачи тражи да било који посредник или представник мора да се односи према Косову као према сувереној држави.

“Ја питам Тачија: А који се то представник односио до сада према Косову као према сувереној држави? За ЕУ, ОЕБС, Савет Европе, УН, Косово није независна и суверена држава и ниједан представник тих организација не може да се понаша тако”, подвукао је Дачић.

“Тиха ревизија Дејтонског споразума”

Шеф српске дипломатије одлуку Уставног суда БиХ о укњижавању пољопривредног земљишта Републике Српске на Босну и Херцеговину види као тиху ревизију Дејтонског споразума.

Србија, додаје, жели мирну и стабилну Босну и Херцеговину, а оно што се тренутно дешава је покушај укидања ентитета и стварања унитарне Босне и Херцеговине.

“Уставни суд мора да одлучује о надлежностима које централне власти БиХ имају по Дејтону. Ово није била надлежност о којој оне одлучују. Као што је САД одлучила како су се њихове федерален државе договориле да пребаце на виши ниво централне власти, одлучују само о ономе о чему су се ентитети одлучили да процене, шта о томе има одлучује Уставни суд а нарочито Уставни суд који чине странци неки”, рекао је Дачић.

Извор: ТАНЈУГ,РТС

Check Also

На Kосову 112 оболелих од коронавируса, петоро излечених

На Kосову је 112 особа оболело од коронавируса, а након другог понављања теста, петоро пацијената …