Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Београд ће наставити да инсистира на ЗСО

Ђурић: Београд ће наставити да инсистира на ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је идеја о формирању “Заједнице српских општина кључни елемент првог бриселског споразума и истиче да ће Београд на сваки начин наставити да инсистира на томе да она буде успостављена како би се Србима на КиМ гарантовала ефикасна заштита колективних права.

“Приштина је обавезу да формира ЗСО преузела пре 2.493 дана и тврдоглавим одбијањенм, да то учини потпуно је обесмислила дијалог и изгубила кредибилитет чак и у очима оних од којих је до сада добијала бланко подршку”, рекао је Ђурић за Политику поводом седам година од када је потисан Бриселски споразум.

Ђурић напомиње да је од америчког амбасадора Ричарда Гренела стигла порука да се од Приштине очекује безусловно укидање такси и да администрација председника Трампа, како изгледа, “неће подржати самовољу и каприце Приштине и њено бахато избегавање обавеза нити замену такса другим видом баријера, попут некаквих такозваних реципрочних мера”.

“Јер како истичу, у таквим условима америчка улагања у овом региону неће имати очекивани ефекат”, каже Ђурић.

Наглашава да је Москва доследна у својој традиционалној подршци Србији.

“Остаје да видимо да ли ће свестрани притисак међународне заједнице на Приштину уродити плодом”, каже Ђурић.

Политика подсећа да је Бриселски споразум потписан пре седам година, а да никоме није јасно да ли је мртав или је на апаратима за одржавање.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

На Kосову 112 оболелих од коронавируса, петоро излечених

На Kосову је 112 особа оболело од коронавируса, а након другог понављања теста, петоро пацијената …