Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Видећемо да ли ће Гренел остати изасланик за Београд и Приштину

Ђурић: Видећемо да ли ће Гренел остати изасланик за Београд и Приштину

Директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић оценио је данас да је постављање Ричарда Гренела на чело 17 обавештајних служби САД важна вест, али да ће се тек видети како ће се то одразити на америчку улогу у дијалогу Београда и Приштине, као и да ли ће Гренел остати специјални изасланик за преговоре између Београда и Приштине или ће то бити неко други.

Ђурић је казао да разговори које је српски тим водио са Гренелом нису били лаки, али да је он у том посредовању имао прагматичан став који је довео до резултата – потписивање писма о намерама за отварање железничког саобраћаја и изградње ауто-пута који ће повезати Београд и Приштину, као и обнављање авио-линије.
“Честитам Гренелу на новој позицији. Реч је о позицији која значи да је он сада координатор 17 обавештајних служби и да управља буџетом од 56 милијарди долара, као и да је особа задужена за дневни брифинг председника САД. Надам се да је оно што је Гренел постигао у разговорима Београда и Приштине допринело његовој садашњој функцији”, рекао је Ђурић за ТВ Хепи.
Према његовим речима, Гренел је искрени амерички патриота који се бори за интересе своје земље, али је на функцији преговарача гледао да помогне бољем инфраструктурном повезивању, што, истиче Ђурић, није било у супротности са српским интересима.
“Нама је било у интересу да се изгради ауто-пут и да се боље повежу српске општине на KиМ са централном Србијом, да се обнови железничка линија, нама је у интересу да се укину таксе, на чему Гренел, такође, инсистира”, подвукао је Ђурић.
Kаже да је председник Александар Вучић неколико месеци раније, када, наводи, многи у свету нису видели политичку тежину Ричарда Гренела, увидео да је реч о једном од најближих људи од поврења Доналда Трампа.
Због тога је, додаје Ђурић, Вучић целом српском тиму за преговоре дао смерницу да са Гренелом направи добру и квалитетну реалацију.
Говорећи о првом сусрету са премијером привремених косовских институција Аљбином Kуртијем у Берлину, Ђурић каже да је у том разговору поручио Kуртију да Србија поштује вољу албанског народа на KиМ и да очекује да, за разлику од његових претходника, покаже поштовање према српском народу.
Упитан о ратној одштети коју је Kурти најавио да ће тражити од Србије, Ђурић је казао да Приштина не може да тражи ратну одштету од сопствене државе.
“Они су били герилци који су на нелегалан начин организовали оружани устанак. Овде може да буде реч о кривицној одговорности терориста некадашње ОВK, а не о ратној одштети”, рекао је Ђурић.
Додао је да је то и председник Вучић отворено рекао Kуртију на панелу у оквиру Михенске конфренције о безбедности, уз навођење шта је све терористичка ОВK починила српском народу на KиМ.

Извор: Танјуг

Check Also

Потврђено је 659 новооболелих случајева у Србији

Још две особе су преминуле од Ковида-19, па је укупан број умрлих 10, рекао је …