Главна / Вести / Косово и Метохија / На Косову и Метохији и данас угрожен српски језик

На Косову и Метохији и данас угрожен српски језик

Матерњи језик је део културног идентитета једног народа, па је стога брига о очувању матерњег језика, начин доказивања свести једног народа о властитом идентитету, истакнуто је између осталог на трибини одржаној у Дому културе у Грачаници.

Професорка српског језика у Гимназији у Лапљем Селу Ана Костић цитирала је Достојевског, који у једном од својих дела каже: “Сваки честит  човек не да свој језик и не да своје обичаје”.

“Ја мислим да ми данас врло олако дајемо и  свој језик и своје обичаје”, казала је Костић.

Српски језик на Косову и Метохији је после рата и те како угрожен каже директорка  Народне библиотеке у Грачаници Бранкица Костић.

“После рата 1999. године било је опасно у неким местима говорити српски језик. Оно што је било на улицама првих дана, на жалост преселило се и у институције. Својевремено су косовске институције усвојиле законе који су по својој форми задовољавали минималне критеријуме заштите српског језика, међутим ништа од тога није спроведено. И данас се готово свуда суочавамо на терену и новинари, али и када будете тражили било који документ,  да нема превода или ако га ако га има,  онда је то врло лош превод”, каже Костић.

Модерна технологија, брз начин комуникације у данашње време угрожава језик, а самим тим и идентитет и културно наслеђе једног народа истакнуто је на трибини.

Српски језик међутим, врло често кваримо и ми сами, тиме што млади људи све чешће имају навику да користе стране речи, сложили су се учесници трибине, који су упозорили и родитеље, али и просветне раднике да утичу на овакве појаве код млађих генерација.

Check Also

На Kосову 112 оболелих од коронавируса, петоро излечених

На Kосову је 112 особа оболело од коронавируса, а након другог понављања теста, петоро пацијената …