Главна / Друштво / Зимске задушнице у Приштини

Зимске задушнице у Приштини

Приштинско гробље за Зимске задушнице скоро пусто. Опкољено са свих страна, опустело, оронуло и разрушено. Тек још по неки Срби обилазе свој вољени, родни град, али само за време задушница јер се тада како кажу једино осећају безбедно.

“Немам намеру да одлазим ни да крчим, препродајем. Нису ми потребни новци, већ патриотизам народа, да се окупљамо и ослушнемо”, истакла  је Ђурђа Дрмончић која још увек живи у свом дому у Приштини.

“Ми смо били и остали становници града Приштине, све нас је мање и мање али чекамо нека боља времена”, речи су Илије Трајковића из Приштине.

Срби из Приштине деле исту судбину, све до рата живели су складно и данас се сећају тих срећних дана све док их нису прогнали али им је град и сећање на њега и данас у срцу.

“Овај долазак на гроб мојих родитеља је нешто што ме увек потресе, долазим обично само кад су задушнице јер ми је тада најбезбедније. Жалосно је јер нико за људе који су протерани не пита ни где су, ни како су, као да нисмо никада ни живели,” рекао је Драган Раденић.

Приштински парох Саша Митровић истиче да је важно долазити на гроб својих сродника, да би се знало да смо некада овде живели и да и даље живимо.

“Поручио бих свим верницима да долазе јер је ти битно како за нас који овде живимо и гробове који овде почивају, да запале свећу. Битно је и за очување нашег постојања и трага да смо овде живели и да данас живимо на целој територији Косова и Метохије”, рекао је приштински парох Саша Митровић.

Годинама у назад Приштинци долазе у свој родни град само када су задушнице, тада су најбезбеднији а да није овог гробља брзо би се заборавило да је у овом граду некада живело 40.000 Срба.

Check Also

Игор Поповић: На дневно политичке провокације нећемо одговарати језиком провокација

Најаве политичких лидера у Приштини да ће тужити званични Београд за наводне ратне злочине и …