Главна / Вести / Косово и Метохија / Брату: Дијалог и нормализација односа с Београдом приоритети за Косово

Брату: Дијалог и нормализација односа с Београдом приоритети за Косово

Шеф мисије ОЕБС на Косову амбасадор Јан Брату у интервјуу за Косово Онлајн каже да очекује да приоритети нове Владе Косова буду борба против корупције и наставак дијалога са Србијом о нормализацији односа. Брату оцењује и да постоје бројни изазови када је у питању косовско правосуђе.

Очекујете ли од Владе Косова да испуни оне приоритете које су странке из владајуће коалиције обећале у изборној кампањи?

Мисија ОЕБС-а на Косову је неутрална и спремна да сарађује са сваком прописно изабраном владом. Борба против организованог криминала и корупције свакако би требало да буде стални приоритет за било коју владу у региону. Видимо да су странке које чине ову косовску владу истакле антикорупцијски императив. Јачање правосуђа је врло важно у том погледу. Дијалог о нормализацији са Београдом требало би да буде још један приоритет. Видели смо поруке свих кључних међународних партнера, САД, ЕУ, земаља Квинте, да је нормализација односа са Београдом постављена високо у међународном плану приоритета. ОЕБС је од почетка подржавао овај процес, то би било корисно за живот грађана и желели бисмо да се то настави.

Шта конкретно ОЕБС очекује?

Са конкретног становишта ОЕБС-а желели бисмо да видимо усклађеније и ефикасније правосуђе, давање приоритета безбедности новинара и нерешеним случајевима новинара убијених и несталих у сукобу, као и боље спровођење закона у корист невећинских заједница. Такође и наставак рада Скупштине на јачању изборних процеса, што су ОЕБС и ЕУ покренули 2019. године, повезано са спровођењем препорука из извештаја ЕУ о посматрању избора, побољшано поштовање језичких права, укључујуц́и бољи превод закона, више дијалога између заједница и наставак подршке процесу повратка и трајним решењима за расељене.

Како коментаришете став премијера Куртија да Србији уместо таксе уведе мере реципроцитета, иако амбасадор Гренел инсистира на потпуном укидању такси без увођења других мера?

Свесни смо ставова по овом питању и наглашавамо да дијалог треба наставити на начин који ће људима бити од користи у њиховом свакодневном животу.

Дијалог Косова и Србије у блокади је више од годину дана, колико је то утицало на процес нормализације односа?

Дијалога заиста нема више од годину дана, а и пре тога је био знатно заустављен. Из мојих претходних одговора је јасно да се ОЕБС залаже за дијалог и желео би да види да се он настави. Док се дијалог водио донео је многе конкретне користи у животима грађана. Омогућио је већу слободу кретања на обе стране кроз прихватање личних карата, возачких дозвола и регистарских таблица за возила, омогућио је прихватање општинских, полицијских и правосудних структура на северу, уредио је царинске приходе на том подручју и усмерио их у корист локалних заједница у четири општине на северу Косова, побољшао је трговину споразумом о царинском печату и тако даље. Такође има користи у ширем смислу, јер је дијалог значајно допринео смањењу тензија и стабилизацији међуетничких односа на северу и на Косову уопште. Мисија ОЕБС-а пружила је значајну подршку спровођењу споразума из Бриселског дијалога.

Како је ОЕБС конкретно допринео нормализацији стања?

Сетићете се да је ОЕБС 2013. године пружио подршку спровођењу косовских локалних избора у општинама на северу, што је била прва велика ставка спровођења споразума о нормализацији односа из 2013. године. У истом духу, пружили смо подршку спровођењу избора за Скупштину Косова на северу Косова 2014. године и спровели операцију техничке подршке за изборе за Скупштину Косова и за локалне изборе 2017. године, као и поново за изборе за Скупштину у октобру 2019. у северним општинама. Све ово било је важно за процес нормализације и пружило је заједници косовских Срба у овим општинама могућност да изразе своју изборну вољу.

Како видите улогу САД и ЕУ у дијалогу, с обзиром да су САД већ именовале два изасланика који ће се бавити питањем Косова и Србије, а ЕУ би ускоро требало да именује свог представника за дијалог?

Залажемо се за сва настојања која доприносе ублажавању тензија и стварању климе погодне за дијалог. Јасно је да Сједињене Државе, ЕУ и други дуго година показују посвећеност сарадњи са регионалним партнерима на унапређивању мира, сарадње и економског развоја.

Како оцењујете владавину права и како би Косово могло да се бори против корупције и организованог криминала?

У сектору правосуђа бројни су изазови. Један од показатеља за то је веома низак степен поверења грађана у ове институције. Један од проблема су нагомилани нерешени предмети и неуспех судова да их процесуирају у процедуралним роковима – прекомерна одлагања нарушавају владавину права и умањују поверење грађана. Стога је потребно побољшати ефикасност и управљање предметима. Интегрисање правосуђа након Бриселског споразума представља позитиван корак ка постизању бољег функционисања мултиетничког правосудног система који омогућава бољи приступ правди за све становнике Косова.

Курти је обећао борбу против корупције, очекујете ли резултате?

Што се тиче корупције и организованог криминала, подсетимо се да је у јулу 2018. године Европска комисија закључила да су косовске институције испуниле све критеријуме за визну либерализацију, укључујући и бољи учинак у борби против криминала и корупције. Заиста видимо последњих година да је правосуђе много активније у процесуирању организованог криминала и корупције. И даље постоје неки забрињавајући елементи, као што је релативно висок проценат оптужби за корупцију од којих се одустаје у фази истраге или резултују ослобађајућом пресудом. Због сложености таквих случајева истражитељима, тужиоцима и судовима потребни су одговарајући ресурси, а добра сарадња између полицијских истражитеља и тужилаца је суштински важна за успешно кривично гоњење. Обуке за развијање капацитета и ефикасна сарадња између институција од суштинског су значаја за успех било које истраге или случаја на високом нивоу, исто као и темељне финансијске истраге којима се улази у траг приходима од криминала и, кад год је то могуће, осигурава одузимање имовине тако да криминалци не могу да користе добит остварену кривичним делима, а губитак за друштво је сведен на минимум.

Да ли би расветљавање судбине несталих допринело помирењу Срба и Албанаца?

Верујем да би. Породице несталих заслужују да сазнају судбину својих најмилијих. Нерешени проблеми у погледу несталих особа неће нестати и верујем да што се пре пронађу одговори то ће пре бити могуће да дође до ширег друштвеног помирења, што је основ за међусобно поверење и изградњу заједничког друштва у будућности. Мисија је преузела водећу улогу у залагању за решавање једног сегмента питања несталих особа, односно питања убијених и несталих новинара. Између 1998. и 2005. године нестало је или убијено 15 новинара и медијских радника, Срба и Албанаца. Убијено је 11 новинара, а четворо их је нестало, са мало или без информација о њиховој локацији. Наша мисија, удружења новинара и поједини новинари прихватили су на себе изазов да помогну процес подизања свести и пружања додатних информација о судбини ових новинара. Недавно, наши напори су кулминирали двема широко покривеним конференцијама на високом нивоу које су по први пут обезбедиле платформу где су чланови породица убијених и несталих новинара могли да поделе своје приче, изразе своју тугу и разговарају о институционалном реаговању на сваки од ових случајева. Конференцијама су претходили систематски напори вишегодишњег истраживачког новинарства и објављивање чланака Јелене Петковић, независне новинарке и доприноси Верана Матића, УНС-а и других. Мисија ОЕБС-а прати и подржава овај рад и спровела је своје активности подизања свести о овом питању.

Који су главни проблеми у тим настојањима?

У остварењу ових настојања постоји неколико проблема. Први је брига о другима. Породице несталих заслужују да сазнају судбину својих најмилијих. Поред тога, постоји принцип да новинарима мора бити дозвољено да раде чак и у време сукоба и да они нису борци. Коначно, постоји забринутост да некажњавање за почињене злочине може да доведе до даљих злочина у будућности. Борба против некажњавања за злочине над новинарима у средишту је настојања Мисије ОЕБС-а да обезбеди окружење у којем новинари могу сигурно и несметано да извештавају о свим стварима од јавног интереса. Наши напори су у складу са Одлуком Министарског савета ОЕБС-а о безбедности новинара, донетом у децембру 2018. у Милану, која позива на ефикасне мере за престанак некажњавања за злочине почињене над новинарима обезбеђивањем одговорности као кључног елемента за спречавање будућих напада.

Какав је положај Срба на Косову и колико се поштују права мањинских заједница?

Косовски Срби заступљени су у Скупштини и у општинским структурама управљања. Снажан правни оквир штити њихова права и постоје посебно осмишљени институционални механизми за промовисање и заштиту права заједница и њихових припадника. На општинском нивоу то су одбори за заједнице, општински одбори за безбедност у заједници, општинске канцеларије за заједнице и повратак, заменици председника општине за заједнице и заменици председавајућег скупштине општине за заједнице. На владином нивоу, овај оквир обухвата Саветодавно веће за заједнице при Кабинету председника, Канцеларију за питања заједница при Кабинету премијера и Министарство за заједнице и повратак. Упркос снажном законском и институционалном оквиру који постоји, недостатак спровођења представља још увек проблем и припадници невећинских заједница и даље се суочавају са изазовима у остваривању својих права. Закони о употреби језика често се не поштују. Адекватна заступљеност у јавној администрацији и јавним предузећима и даље је изазов. Иако се број безбедносних инцидената који утичу на заједницу косовских Срба константно смањује, превладава негативна перцепција безбедности. За многе косовске Србе и припаднике других заједница расељене у ширем региону још увек нису нађена трајна решења. Незапосленост и углавном лоша друштвено-економска ситуација још увек муче све заједнице на Косову. Косовски Срби су се током година такође суочили са великим потешкоћама у погледу заштите својих имовинских права, а нека питања у овој области још увек нису решена.

Мисија ОЕБС-а на Косову остаје у потпуности посвећена даљем унапређењу права невећинских заједница на Косову. Истовремено желим да подстакнем Србе на Косову да учествују у раду горе наведених механизама. Најбољи начин да се заштите права заједнице је да заједница буде активна и конструктивна у раду на нерешеним питањима.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Вучић: Србија спремна за дијалог – компромис неопходан, без рокова

Председник Александар Вучић поручио је вечерас, након разговора са Мирославом Лајчаком, да је Србија посвећена …