Главна / Вести / Србија / Даће нам ултиматум: “Ахтисари плус”, за гаранције за ЕУ

Даће нам ултиматум: “Ахтисари плус”, за гаранције за ЕУ

Србија ће се ове године суочити са ултиматумом по питању Косова, рекао је у јутарњем програму ТВ Прва председник Србије Александар Вучић и објаснио да ће понуда бити – Ахтисаријев план плус, плус у замену за гаранције за ЕУ.

“Сигурно ће пред нас бити стављен ултиматум. Даће нам гаранције за улазак у ЕУ, а да признамо Косово”, рекао је Вучић.

Предлог ће бити Ахтисаријев план плус плус, објаснио је председник Србије за Прву ТВ и додао да зна и ко ће бити изасланик за разговоре са Приштином, али још не може да каже.

Вучић очекује притиске на Србију због “панцира”

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија једина у региону има ракетни систем “панцир С2”. Каже да је то одбрамбено оруђе које чини Србију јачом, а војну неутралност “суштинском”, при чему снажи политичку позицију. Нема сумње да ће “панцир” истовремено бити разлог да се повећавају притисци на Србију, поручио је Вучић.

Александар Вучић је, поводом доласка два система “Панцир”, од укупно шест, рекао да се ради о скупом, али изузетно вредном оружју.

Вучић је, у јутарњем програму ТВ Прва, рекао да му је председник Русије Владимир Путин саветовао да купи “панцир”, који се показао одличан у сукобу у Сирији.

Пренео је да му је начелник Генералштаба Милан Мојсиловић рекао да је Србија данас много јача и захвалио на набавци “панцира”.

“Пронашли смо новац да не угрозимо висину јавног друга, економски раст, чињеницу да је Србија убедљиво најбоље растућа економија у региону”, рекао је председник.

Рекао је да је Србија успела да у последњих пет до шест година драстично подигне борбену готовост војске.

“Овај противвазудшни систем је изузетан за гађање дронова који постају суштина ратова у савременом свету.

“Панцир” је делотворан против дронова убица, крстарећих ракета, ниско летећих авиона и хеликоптера”, додао је председник Вучић.

Платићемо све што треба за СПЦ у Црној Гори

Србија ће, ако треба, помоћи СПЦ у Црној Гори, да нам не би одузимали светиње, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

На питање да прокоментарише то што је директор Пореске управе Црне Горе Миомир Мугоша саопштио да је та институција покренула контролу у свим верским заједницама због дуга који, како тврди, има Митрополија црногорско-приморска и упозорио да ће наплата, ако Митроплија не плати дуг добровољно, наплата бити принудна, Вучић је рекао да ће Србија платити све што треба за СПЦ у Црној Гори.

“Не знам шта да кажем, немам никакав проблем са тим. Ако треба да помогнемо СПЦ и Митрополиији црногорско-приморској или било којој епархији у Црној Гори по том питању да нам не би удузимали светиње, помоћи ћемо, платићемо све што треба да платимо”, поручио је Вучић гостујући на ТВ Прва.

“Ноторне неистине” из Подгорице

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да из Подгорице стижу ноторне неистине на рачун Србије, попут оне да Србија намерава да руши власт у Црној Гори или о континуитету великјосрпске политике.

“Ако је то тачно да је Мило Ђуканић рекао за промену власти, то је ноторна неистина. Никада се Србија није мешала у питање избора у Црној Гори, никада нисмо желели да одлучујмо ко ће бити у власти, а ко у опозицији”, попручио је Вучић данас на ТВ Прва.

Он је рекао да је за њега важније то сто је Ђукановић говорио о “деформитету” који постоји у српском национализму и великосрпској политици.

“Нисмо ми спасени многих грешака, али када говорите о деформитету српске националне политике морате да узмете у обзир и синдром оних који су желели одвајање од Србије и да је то подстицало њихов национализам. Један од сепаратизама је био и црногорски”, рекао је Вучић.

Он је навео да се то дешавало од Секуле Дрљевића, па после 1. светског рата и против српског ослобођења, па до мењања чињеница.

“Увек се говори о томе да се Србија меша и да одлучује, а чињенице су другачије”, указао је Вучић.

Неки црногорски национални кругови сматрали су, истиче, да Србе у Црној Гори треба преводити да буду Црногорци, а сматрали су да су Београд и Србија такође њихови.

Вучић је навео да је то довело до постављања у безбедносни сектор и на највазније функције у Србији људи из црногорске агенције за националну безбедност, а понегде их има и данас на тим функцијама.

“Не можеш да радиш за агенцију друге земље, то смо прилично очистили”, рекао је Вучић.

Он је истакао да Црногорци у Србији морају да се осећају једнако као и Срби у Србији и да имају иста права, за разлику од Срба у Црној Гори.

“О том дефомритету говорим, јер је он направљен са великим силама на Западу, којима је одговарало да за све окриве српски национализам”, нагласио је Вучић.

Изборе расписујем после 3, 4. марта

Председник Србије Алекснадар Вучић рекао је да ће после повратка из Вашингтона видети када ће да распише парламнентарне изборе.

Рекао је да неће то учинити пре 3. или 4. марта, јер би неко могао да каже да је то на његов рођендан. А за 4. би рекли да је рођендан Црвене Звезде и дан када је умро Стаљин.

“Морам да седнем да видим кад се враћам из Вашингтона”, прецизирао је Вучић.

У Вашингтону и разговори са високим званичницима САД

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у Вашингтону, где путује за седам дана, на Светски јеврејски конгрес, на коме ће говорити и председник САД Доналд Трамп, имати важне разговоре са високим америчким званичницима о даљем унапређењу односа Србије и САД.

Додаје да још нису потврђени сви састанци, али да је могућ сусрет са државним секретаром Мајком Помпеом, потпредседником Мајком Пенсом, саветником за националну безбедност председника САД Робертом О Брајаном, као и да ће имати сусрете и са другим људима.

“То ће бити важни сусрети за нас, да даље унапређујемо односе са САД”.

“Добио сам прилику, тамо ће говорити сви важнији Американци, чак и председник Трамп. Нећу ја бити тамо ”на маргинама” скупа, већ ћу имати праве сусрете”, казао је председник Србије.

Са Американцима, истиче, није лако разговрати, али бар знате на чему сте.

“Са другима ми је много тешко и да знам на чему сам. Иако имам огромно искуство у свему томе, имам и трему и страх”, каже Вучић.

Објаснио је да је позван да иде на тај веома важан конгрес због свега што је Србија урадила по питању Јевреја.

“Ми смо једна од ретких земаља која је донела закон о повраћају имовине за Јевреја односно њихове налседнике”, рекао је Вучић подсетивши да је на дан обележавања Холокауста окачио заставу са Давидовом звездом на зграду Председништва Србије.

Вучић је подсетио и на заједничко страдање Срба и Јевреја током Другог светског рата. Председник ће пар дана после посете Вашингтону отићи у Берлин и каже да исто има трему и због одласка на састанак са Ангелом Меркел.

“Имам и трему и страх и пред одлазак код Меркел, бринем за сваку реч. Да не погрешим нешто и да извучем највише што можемо, а да изгубимо најмање што морамо”, додао је Вучић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Селаковић од сутра у дводневној посети Немачкој, једна од тема и дијалог Београда и Приштине

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић боравиће у среду и четвртак у званичној посети Немачкој, …