Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: Приштина да укине таксе, треба да олакшавамо трговину

Брнабић: Приштина да укине таксе, треба да олакшавамо трговину

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас у Лондону, на самиту о Западном Балкану, да Приштина треба да укине таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ.

“Нажалост, имамо таксе од 100 одсто, које је Приштина увела на робу из централне Србије и БиХ. Надам се да ће Аљбин Курти то још једном размотрити, јер треба да размишљамо како да олакшамо трговину између нас и како да креирамо повољно пословно окружење”, рекла је Брнабић на панелу, на којем учествује и Аљбин Курти.

Она је истакла да сви треба да будемо много прагматичнији око таквихх ствари, јер људи који живе у региону то очекују, зато што желе да виде другачију будућност.

“Имамо много потенцијала и мислим да је предност што водимо земље и економије у доба четврте индустријске револуције, која пружа специфичне услове. Треба да се вратимо на прагматичан начин размишљама о томе шта да урадимо да повећамо квалитет живота. То је прилика за све нас”, рекла је Брнабић.

Премијерка је приметила да смо прошле године могли да видимо растуће политичке изазове у региону, поново, али да смо, са друге стране, захваљујући форумима попут данашњег самита или Берлинског процеса, видели и све већи број потписаних споразума о сарадњи, попут споразума о ромингу у региону.

Брнабић је истакла да на политичком ниову постоје одређени изазови који треба да буду разрешени, а који, како је рекла, потичу од чињенице да је европска рерспектива остала помало изгубљена, након што Албанија и Северна Македонија нису добиле зелено светло за почетак преговора.

Додала је да се нада да ће да одлука бити промењена, јер је важна, не само за те земље, већ за цео регион.

Такође, она је позвала инвеститоре да се обрате са приватним иницијативама, јер је, каже, потребно све више јавно приватних партнерстава.

Регион Западног Балкана има огроман потенцијал

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да регион Западног Балкана има огромне потенцијале које треба много боље и више искористити.

Брнабић је истакла да су за Србију кључни, приоритетни пројекти иницијатива “мини шенген”, као и инфраструктурно повезивање у региону.

Она је напоменула да се тзв “мини шенген” односи на успостављање четири врсте слободе – кретања робе, услига, капитала и људи, у области Западног Балкана.

Подсетила је да Србија на томе већ ради са Северном Македнијом и Албанијом, те додала да се нада да ће и остале земље да се придруже тој иницијативи, која, истакла је, на најбољи и најопипљивији начин доприноси да се регион представи као јединствено, уједињено тржиште и место које пружа другачију будућност на Балкану.

Као другу важну иницијативу истакла је инфраструктурно повезивање, те подсетила да је прошле године у Србији завршен Коридор 10.

“Сада можете да прођете кроз Србију и ауто-путевима одете у Мађарску, Хрватску, Северну Македонију, Бугарску”, приметила је Брнабић.

Истакла је да се наставља изградња ауто-пута ка Црној Гори, као и да је започета изградња аутопута ка Сарајеву.

“Планирамо, до краја године, да ћемо почети изградњу ”аутопута мира”, Ниш – Пристина – Тирана – Драч, а ЕБРД ће највероватније финансирати тај пут”, рекла је српска премијерка.

Check Also

Лазић: Након првог случаја коронавируса, епидемиолошка ситуација под контролом

Без обзира на чињеницу да имамо први потврђени случај  заразе коронавирусом, епидемиолошка ситуација у српским …