Главна / Друштво / Ана Брнабић: Не реципроцитет, него ЦЕФТА

Ана Брнабић: Не реципроцитет, него ЦЕФТА

Премијерка Ана Брнабић није данас на Самиту ЕБРД, у Лондону, хтела да реплицира косовском премијеру Аљбину Куртију на најаву замене такси мерама реципроцитета, јер јој је, како истиче, било важно да економски представи не само Србију, већ и цео регион, од чије будућности, у великој мери, зависи будућност Србије.

Брнабић је, наиме, указала на самиту на потребу укидања такси, а Курти је у свом обраћању инсистирао на реципроцитету.

“Не мере реципроцитета, него ЦЕФТА споразум”, једноставна је формула, рекла је Брнабић новинарима, те указала, као и својим саговорницима на самиту, да је ситуација са таксама изузетно једноставна, јер постоје потписани споразуми, који се морају поштовати, а један од њих је ЦЕФТА.

“Не можете разговарати о реципрочним мерама, или да ли се нешто поштује или се нешто не поштује. Све јасно пише у ЦЕФТИ и ми захтевамо да сви поштују ЦЕФТА споразум, укључујући привремене институције самоуправе у Приштини”, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да би све осим тога, отварање било које теме ван ЦЕФТА споразума, било улажење у сиву зону у којој би свако могао да каже да мисли да би требало да уведе “ово или оно”.

“Погледајте ЦЕФТА споразум, који желимо да се поштује. Ако вам се нешто не свиђа у ЦЕФТА споразуму, можете на Секретаријату да покренете те теме, да видимо како ће остали према њима да се поставе”, рекла је Брнабић.

То је, каже, једини начин да се покажемо као озбиљни партнери, пре свега, према инвеститорима из ЕУ, САД, Кине, Русије…

“Не мере реципроцитета, него ЦЕФТА споразум”, поручила је Брнабић.

Извор: Танјуг

Check Also

Лазић: Након првог случаја коронавируса, епидемиолошка ситуација под контролом

Без обзира на чињеницу да имамо први потврђени случај  заразе коронавирусом, епидемиолошка ситуација у српским …