Главна / Вести / Косово и Метохија / Министар Дачић одликован Хиландарском споменицом

Министар Дачић одликован Хиландарском споменицом

Током боравка у Солуну, где је учествовао на министарском састанку који је организовао министар иностраних послова Грчке Никос Дендиас, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић посетио је Хиландарску кућу, где се састао са представницима манастира Хиландара.

 

Овом приликом додељена му је Хиландарска споменица архимандрита Метохија и братства манастира Хиландара за доброчинство и помоћ у време обнове манастира као и за заслуге у заштити и одбрани државних и националних интереса.

 

Министар Дачић је захваљујући се на додељеном признању, истакао своју личну, као и спремност Владе Србије да увек када је потребно, пружи помоћ и подршку Хиландару, имајући у виду да се ради о једној од највећих светиња, не само за Србију, већ и за читав свет.

 

Након тога, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић посетио је и Светогорску кућу која представља седиште свих светогорских манастира, где се састао са градоначелником Солуна Kонстантиносом Зервасом.

 

Министар и градоначелник су се сложили да су Србија и Грчка братске и пријатељске државе које имају одличне односе које је само потребно даље неговати.

 

На крају посете Солуну, министар Ивица Дачић је посетио и Српско војничко гробље “Зејтинлик” где је положио венац и још једном се поклонио сенима српских војника који су погинули током пробоја Солунског фронта.

 

На гробљу га је дочекао чувени чика Ђорђе Михаиловић, деведесетогодишњак, који већ деценијама  брине о хумкама српских хероја, као што су то пре њега чинили његов отац Ђуро и деда Саво.

 

Чика Ђорђе се министу Дачићу пожалио да, иако је  српског порекла и његова породица деценијама брине  о српском војничком гробљу, он никада није био у Србији и нема срспко држављанство ни пасош.

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић је обећао да ће Министарство помоћи да се он по убрзаном поступку прими у српско држављанство и да му се изда пасош.

Check Also

Ђурић честитао Јеврејској заједници празник

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је председнику Савеза јеврејских општина Србије …