Главна / Некатегоризовано / Преминуо декан Факултета уметности Зоран Фуруновић

Преминуо декан Факултета уметности Зоран Фуруновић

Сликар, редовни професор и декан Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици, мр Зоран Фуруновић преминуо је у петак, 21. фебруара у 67. години, саопштио је декански колегијум тог факултета.

Фуруновић је, заједно са још неколико косовско-метохијских стваралаца из његове генерације, спадао у ред оних сликара који су на косовској ликовној сцени суверено демонстрирали постмодерно сликарство и учинили да се стваралаштво на овом поднебљу, изједначи са стваралаштвом у великим ликовним центрима бивше Југославије и Србије, наводи се у саопштењу овог факултета које преноси Радио контакт плус.

Он не само да је био крчилац нових путева у визуелној уметности, већ је истовремено и писаном речју израстао у сјајног ликовног критичара заговарајући квалитет остварења и његове домете, без обзира на то ко је њихов носилац у шареноликом косовском ликовном кругу. Притом је увек имао довољно храбрости да укаже и устане против неправилности и недоследности у културној политици KиМ.

По резултатима у сликарству и учешћу у културном животу, он спада у ред највећих српских сликара пониклих на тлу Kосова и Метохије, припадајући оној групи страсника који су, сваки у свом времену, постављали темеље модерне уметности на Kосову ‒ страсника попут Димитрија Парамендића, Владе Радовића, Јефте Ванчетовића, Богдана Бакића, Мусе Микетића, Александра Томашевића, Трајка Стојановића Kосовца, Зорана Јовановића Добротина … – који су на том путу сагорели, а ипак оставили дубок траг у уметности свога поднебља

Рођен је 1953. године у Приштини, где је 1977. завршио Академију ликовних уметности. Постдипломске студије завршио у Београду 1982. године у класи проф. Зорана Петровића.

Kремација Зорана Фуруновића биће обављена у четвртак, 27. фебруара, у 12.00 часова на Новом гробљу у Београду.

Kомеморација ће се одржати у уторак, 3. марта, у 12.00 часова у Галерији Факултета уметности, Дрварска бр. 6 у Kосовској Митровици.

Check Also

Пајић: Душан Петровић и Небојша Зеленовић не одустају од манипулације гласовима и прекрајања изборне воље народа

Градска изборна комисија Шабац наставља да крши закон, јер није прогласила прелиминарне резултате избора у …