Главна / Друштво / Братислав Лазић: Пажљиво пратимо ситуацију и следимо инструкције Министарства здравља Републике Србије о коронавирусу

Братислав Лазић: Пажљиво пратимо ситуацију и следимо инструкције Министарства здравља Републике Србије о коронавирусу

Све установе примарне и секундарне здравствене заштите на територији централног Косова, које функционишу у оквиру здравственог система Републике Србије, с пажњом прате ситуацију са коронавирусом и следе упозорења и упутства надлежног Министарства здравља Републике Србије, каже за Косово Онлајн директор КБЦ Приштина – Грачаница у Грачаници проф. Братислав Лазић.

Иако су, срећом, анализе показале да три пацијента на Косову, за које се сумњало да су инфицирани коронавирусом негативне, податак да у региону има заражених новим вирусом, ставља у приправност све здравствене службе на централном Косову.

Директор КБЦ Приштина – Грачаница проф. Братислав Лазић каже да се у овој установи секундарне здравствене заштите, као и у четири Дома здравља на централном Косову примењује читав низ мера неопходних ради превенције и евентуалне локализације, односно дијагностиковања пацијента који би се појавио са симптомима карактеристичним за коронавирус.

„Могу рећи да су све здравствене установе на централном Косову спремне да све своје капацитете у случају нежељеног сценарија, надамо се да се то неће догодити, ставе у функцију решавања евентуалног неког догађаја. Трудимо се да у свему будемо спремни, почев од алгоритма поступања при третману пацијената са респираторним инфекцијама, епидемиолошким анализама и прикупљању података око евентуалног контакта пацијената који су путовали или су допутовали из неког од подручја где постоје верификовани случајеви инфекција коронавирусом као и евентуалних особа које су биле у контакту са неким од особа које су такође боравиле у том подручју”. каже директор КБЦ у Грачаници.

Лазић истиче да се ништа не препушта случају те да је све подвргнуто детаљним медицинским анализама, неке од њих се на жалост раде једино у одређеним уже специјализованим здравственим установама у централној Србији.

„Сумњиви пацијенти са респираторним инфекцијама се морају изоловати и морају се подвргнути одређеним лабораторијским претрагама које се не могу извести код нас. То се ради у високо стручним и специјализованим установама као што је Клиника за инфективне и тропске болести у Београду. Тек након верификације евентуалног присуства такве болести, приступа се додатним поступцима који подразумевају изолацију и више особа које су биле у контакту са зараженим, затим карантинско поступање и све оне мере превенције и лечења које иду у складу са овом врстом болести“, појашњава професор Лазић

С друге стране мештани Грачанице кажу за Косово Онлајн да верују лекарима и да их не плаши толико коронавирус колико, кажу медији „пумпају“ читаву ствар око новог вируса.

Из КБЦ-а Приштина – Грачаница наглашавају да су у свакодневном контакту са Министарством здравља Републике Србије.

„Спремни смо да адекватно одговоримо на сваки нежељени сценарио у вези са коронавирусом, уколико се он евентуално појави у српским срединама на централном Косову“, закључио је проф. Лазић.

Министарство здравља Републике Србије отворило је посебан сајт на коме ће износити све детаље и упозорења јавности у вези са коронавирусом.

Извор: Косово онлине

Check Also

Српска Листа у предизборном споту поручила: Одавде нема назад

Српска листа (СЛ) објавила је данас предизборни спот у којем истиче “да кућу држи јак …