Главна / Друштво / Александар Вучић: Тражиће од нас де факто или де јуре признавање Косова

Александар Вучић: Тражиће од нас де факто или де јуре признавање Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да после укидања такси очекује страховите притиске на Србију и да је питање тренутка када ће се од Србије тражити да де факто или де јуре призна Косово, са циљем да га убаце у УН.

“Њихов циљ је да убаце Косово у Уједињене нације и то је суштина свега. То треба да очекујемо, питање је тренутка кад ће се то догодити, да ли за три месеца, шест месеци, годину дана, то ће се десити”, рекао је Вучић за телевизију О2.

На питање о замени такси реципроцитетом, Вучић је казао да прво треба сачекати и видети какву ће Приштина одлуку по питању такси донети и да ли ће захтевати реципроцитет, али да нема сумње да ће уследити притисак на Србију.

На питање шта би подразумевао Ахтисаријев план плус плус и да ли ће питати народ шта мисли о томе, председник каже да ће се народ свакако питати, али да ће пре тога и он рећи шта мисли о томе.

“Даће они и више (од Ахтисаријевог плана), али ће тражити де факто или де јуро признавање Косова од Србије. Циљ је да убаце Косово у УН”, казао је Вучић да је то оно што можемо да очекујемо у наредном периоду.

Вучић додаје да је само питање тренутка када ће то тражити од Србије, да ли за три или шест месеци или за годину дана, али да ће се то свакако догодити и да ће онда бити страховити притисци на нашу земљу кад дође такав захтев – “нешто што не можете да прихватите, а са друге стране, не смете да одбијете”, објаснио је Вучић.

Додао је да је то већ доживео, када су од српске стране тражили да у Бриселском споразуму стоји да Београд прихвати улазак Косова у УН и да регионална полиција на северу броји 30 одсто Срба и 70 одсто Албанаца.

“Само смо ја, Вулин и Ðурић били против тога, прихватили су готово сви други званичници. На крају сам ја то одбио и само зато Косово данас није део УН. Сви остали су хтели, а не могу да им замерим, јер знам какав је био страшан притисак тих дана и ноћи и какве су претње биле упућиване”, рекао је Вучић.

Каже да је и тада јасно рекао да нема ценкања и да неће бити споразума ако се не избрише члан о УН и измени део споразума о регионалној полицији.

“Знам шта нам следи, сувише сам искусан, сувише сам преживео да не бих знао шта долази. Увек се највисе плашим добрих и лепих речи, јер знам шта после тога иде”, рекао је Вучић.

Вашингтон неће променити став према Косову

Председник Александар Вучић каже да ће се у Вашингтону, где ће бити крајем седмице, борити за бољу позицију земље, али да не треба очекивати да ће САД или било који други међународни играчи променити став према Косову.

Он ће говорити на годишњој конференцији Америчко-израелског комитета за јавне послове, што, иначе, сматра признањем за Србију.

На том скупу ће, између осталих, говорити и потпредседник САД Мајк Пенс, држави секретар САД Мајк Помпео, лидери оба дома Конгреса, један од демократских кандидата за председника САД Мајкл Блумберг, као и специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, канцелар Аустрије Себастијан Курц. . .

Ипак, истиче председник, нико у Вашингтону неће променити своје мишљење по питању Косова.

“Где год идем, идем да се борим побољшану позицију Србије, али не очекујте да лажем и да кажем да су они променили свој став. Сувише смо ми мали и за Немачку, Америку, Француску, Енгелску, да би они мењали свој став. Суштински га неће променити, да ли можемо да добијемо више, изгубимо мање, поправимо положај Србије”, рекао је Вучић.

На констатацију новинара да је његов одлазак у Вашингтон велико признање за Србију, с обзиром да је први председник Србије који говори на тој конференцији, али и имајући у виду друге говорнике, Вучић је рекао да је то свакако велико признање за Србију и да је поносан што је председник.

Вучић каже и да је добио четири велика признања и ордена која готово нико није добио – Светог Александра Невског од Владимира Путина, највиши орден СПЦ, највиши орден Републике Српске, почасни докторат Московског државног института међународних односа, али да је задовољан због признања аустријске Привредне коморе за реформе у Србији.

“Кад ви то добијете на такав начин од таквих институција, онда сте своје завршили, али мени је стало шта ће грађани да кажу, колико смо путева изградили, плате и пензије, како да вратимо људе назад и спречимо одлив људи у иностранство….”, рекао је Вучић.

Вучић каже да је Србија, иначе, много тога урадила у братству са јеврејским народом, да су донети различити закони, да влада усваја декларацију о антисемитизму и да је држава доказала какав однос има према антисемитизму и Холокаусту.

Годишња конференција ће, како је наведено на званичном сајту АИПАЦ, бити одржана од 1. до 3. марта.

Вучић ће, према ранијим информацијама Тањуга, на том највећем скупу америчке произраелске заједнице, говорити о односима Србије и Израела, али и о изазовима глобалне политике.

Председник Вучић на овом скупу учествује као гост, што је иначе у складу са праксом Комитета да на годишњу конференцију позове истакнуте личности америчке и светске политике.

Извор: Танјуг

Check Also

Градоначелник Партеша осудио обијање цркве

Обијањем и пљачкањем цркве Свете Тројице у Партешу на задушнице, јасно је послата порука Србима …