Главна / Вести / Србија / Дачић: Огроман потенцијал за сарадњу са Татарстаном

Дачић: Огроман потенцијал за сарадњу са Татарстаном

Министар спољних послова Ивица Дачић предводио је делегацију Републике Србије на 18. заседању српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, које је одржано у Казању, у Руској Федерацији, саопштило је Министарство спољних послова.

Ивица Дачић учествује у раду Међувладиног комитета као копредседавајући са српске стране, док са руске стране ту функцију обавља потпредседник Владе Јуриј Борисов.

Након заседања Међувладиног комитета, шеф српске дипломатије честитао је потпредседнику Владе Руске Федерације Јурију Борисову на на реизбору и пожелео пуно успеха новој Влади Руске Федерације.

“Односи Србије и Русије су изванредни у свим секторима, почев од политичких односа, па до економије, културе, образовања. Наше међусобне односе карактеришу редовни састанци свих функционера, од председника Вучића и Путина, до премијера, председника парламената, а за неколико недеља у посети Србији биће и мој дуруги колега, министар спољних послова Сергеј Лавров”, рекао је Дачић.

Постављен је, како је напоменуо, циљ – да спољнотрговинска размена дође до четири милијарде долара.

“Прошле године она је износила три милијарде и 560 милиона долара, док је 2018. је износила три милијарде и 60 милиона. Дакле, у оносу на претпрошлу годину наша спољнотрговинска размена је увећана за пола милијарде, односно за 16 одсто. Задовољни смо тим трендом, али мислимо да може да буде и већи”, навео је Дачић.

Према његовим речима разговарано је о доста важних тема.

“Инсистирали смо да се убрза спровођење свега онога што смо договорили. Следећа седница Међувладиног комитета биће у Србији, а ја бих да захвалим и председнику Татарстана на великом гостропримству”, истакао је Дачић.

Додаје да Татарстан има огромне потенцијале и могућности за успостављање сарадње са Србијом, као што је успостављање сарадње са “Камазом”, нафтном компанијом.

“Импресиониран сам свим резултатима у економској и свим другим областима које Татарстан има”, закључио је Дачић.

Check Also

Вучић: Наметнуте одлуке никада нису добре, са свим одлукама морају да се сагласе сва три народа БиХ

Наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка никада нису добре, одлуке морају да …