Главна / Некатегоризовано / Гарић: На делу трансатлантски сукоб око Косова који ствара конфузију међу албанским политичарима

Гарић: На делу трансатлантски сукоб око Косова који ствара конфузију међу албанским политичарима

На први поглед се може рећи да се дешава промена у политичком амбијенту на Косову јер имамо ситуацију која је до скоро била потпуно незамислива да се премијер Косова не јави Американцима на телефон. То је нови моменат који нам говори да се неке ствари мењају на глобалном плану и да очигледно долази до некакве поделе у политици Запада према Косову, где је тренутна гарнитура тамошњих политичара више усмерена према Европи, према Немачкој одакле долази јак утицај који је у супротности са оним што стиже из Вашингтона, констатовао је у Јутарњем програму РТС-а Милош Гарић, главни уредник портала Косово Онлајн.

На питање новинара Јавног сервиса може ли тај немачки утицај бити доминантији од оног који стиже из Америке и тиче се захтева за укидањем такси, главни уредник портала из Звечана је рекао да се на основу онога што тренутно видимо чини да изгледа може.

„Имамо Бода Вебера који је давао оштре изјаве поводом ангажмана Ричарда Гренела, где је рекао да нема добре намере за Косово, да не разуме конфликт на Косову и о чему се ту ради. Тако да је све видљивије да ту долази до неке поделе, до тог неког, тако да кажемо, трансатлантског сукоба. И у свему томе Албански политичари на Косову мењају своје позиције и долази до врло видљиве конфузије“, указао је Гарић.

Главни уреднк Косово Онлајна је приметио и да је на основу контаката са терена, кад је Трампов изасланик Гренел боравио у Приштини, америчкој страни ближи Иста Мустафа и његова ДСК од Аљбина Куртија и Самоопредељења. То се, како је напоменуо, види и у изјавама тих лидера у којима је Мустафа за укидање такси без икаквих услова и без увођења такозваног реципроцитета, док Курти, подсетио је Гарић, с друге стране инсистира на затезању, реципроцитету, условљавању.

„Но, и даље су на окупу и видећемо колико ће то трајати и чији ће став да превлада. У јучерашњем програму тамошње владе који су јуче усвојили види се да праве одступницу од Америке, што је потпуно чудно. Они у том програму не наводе нигде Америку, говоре о ЕУ, где ће дијалог водити премијер и где се инстистира на том некаквом унитарном уређењу Косова, што значи да неће да дозволе формирање ЗСО, што имају обавезу према Бриселском споразуму“, напоменуо је Гарић.

Курти је у ауторком тексту у немачкој штампи, према мишјењу главног уредника Косово Онлајна, послао још једну поруку поруку Трампу и Гренелу да све оно што се под притиском деси не важи.

Гарић је констатовао да напади странке Хашима Тачија и Кадрија Весељија на министра Реку који је поменуо оно што је начуо о евентуалним уступциа Србији и изласку на море, говоре о понављају стереотипа о такозваној великосрпкој хегемонији.

„Оно у том ауто-путу до Грача виде велики проблем. Њима је све што се тиче отварања према свету проблем. Живе у том расцепу између својих жеља и могућности“, нагласио је Гарић.

Амерички изасланик Ричард Гренел је према тумачењу главног уредника портала из Звечана синоћњим објављивањем фотографија са недавног састанка са косовским и српским председником желео да пошаље неку поруку.

„Шта се на том састанку десило је предмет спекулисања које бих оставио за касније. Дефинитивно је да је Тачи неко ко је остао на блиским везама са Вашингтоном и зато тај сукоб између њега и Куртија јесте толико велики, јер су представниц два различита геополитичка пола“, закључио је Гарић.

Извор. ТВ Мост

Check Also

Стефановић поручио Османи: Не постоји граница са Косовом

Министар одбране Небојша Стефановић поручио је председници институција у Приштини, Вјоси Османи, реагујући на њену …