Главна / Друштво / Све надлежне институције укључене у акцију помоћи најугроженијем становништву

Све надлежне институције укључене у акцију помоћи најугроженијем становништву

Поводом новонастале ситуације изазване вирусом КОВИД-19 Омладински центар у сарадњи са Општином Грачаница, Центром за социјални рад и КБЦ Приштина спроводи акцију помоћи најугроженијој категорији становништва.

Ову идеју охрабрио је председник Општине Грачаница Срђан Поповић.

“Дошли су на једну лепу идеју а то је да посете домаћинства у којима живе старији људи, односно самци. Пошто је то најосетљивија група омладинци ће у наредним данима изаћи њима у сусрет, допремиће  храну и неопходну хигијену, и поред тога они ће добити памфлет са свим бројевима телефона уколуко им помоћ буде потребнау наредним данима,  а тиче се хране и хигијенских средстава,”рекао је председник Општине Грачаница Срђан Поповић.

Сагласан са омладинцима био је и проф. др Братислав Лазић, директор КБЦ Приштина-Грачаница.

“Одлична акција, и одличан пример не само како помоћи старијем становништву већ како допринети сузбијању оваквих епидемијских појава, јер ће на овај начин млади људи, односно волонтери, људи који су спремни да помогну међу којима ће сигуно бити и студенти медицине моћи на најадекватнији начин помоћи старијим особама, помоћи им да остану у својим кућама, да не напуштају свој простор у коме су најсигурнији и да не одлазе на места на којима има више људи,”рекао је за РТВ Грачаница проф. др Братислав Лазић.

О ситуацији у Центру за социјлани рад, и корисницима овог центра говорио је директор Немања Петковић.

“Међу корисницима нашег центра има старих лица, који су најугроженији у овом тренутку.  Ризична категорија корисника су материјално, социјално угрожени нарочито они који живе у лошим стамбеним и хигијенским условима. Врло је битно да упозоримо кориснике да се приджавају мера које подрзумевају и јавна окупљања и да не долазе у службене просторије без неке велике потребе,” додао је директор Немања Петковић.

Омладина је спремна да делује и у овим кризним временима, о идеји и споровођењу исте говори председник Омладинског центра Душан Борисављевић.

“Идеја је да помогнемо старијим и оболелим лицима како би сузбили ширење коронавируса. У сарадњи са Општином Грачаница и осталим здравственим институцијама одрадићемо једну акцију у којој ће млади људи и људи који су доброг здравља помоћи старијима, људима који су социјално угрожени и онима којима је овај вирус претња.”

Овом акцијом све надлежне институције биће укључене у пружању помоћи, и заштити свих грађана. Из ових институција апелују на грађане да не шире страх и панику пласирањем лажних информација.

 

Check Also

Протести у Грачаници настављени и вечерас

Велики број омладинаца окупио се и вечерас испред полицијске станице у центру Грачанице у знак …