Главна / Вести / Косово и Метохија / Годишњица мартовског погрома Срба на КиМ

Годишњица мартовског погрома Срба на КиМ

Данас се навршава 16 година од мартовског насиља над Србима на Косову и Метохији,  када су Албанци протерали нешто више од четири хиљаде Срба из својих кућа и запалили преко тридесет верских објеката.

У таласу насиља, покренутом наопаким тумачењем несреће и кампањом албанских медија,  у којој су локални Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубин Потока,  од којих се један утопио у реци, убијено је 19 особа, од којих 8 Срба, док је 11 Албанаца страдало у обрачуну сa припадницима међународних снага безбедности.

Осим 19 жртава насиља, како гласи званична верзија догађаја, шест лешева допремљених у приштинску мртвачницу, никада није идентификовано. Око 900 особа, Срба, Албанаца и припадника међународних мисија је повређено. Протерано је више од 4.000 Срба,а већина њих се до данас није вратила у своје домове.

Више од 800 објеката, укључујући 35 цркава и манастира, 18 споменика културе тешко је оштећено или потпуно уништено, попут цркве из 14. века Богородица Љевишка у Призрену.

Према проценама УНМИК-а, у нередима је, на 33 локације, учествовало око 60.000 Албанаца. Повређено је више од 100 припадника Кфора и полицајаца УН, а запаљена су и 72 возила међународних снага.

Мартовске догађаје на КиМ осудили су Савет безбедности УН, као и Европска унија, а Парламентарна скупштина Савета Европе је 29. априла 2004. донела резолуцију.

Епархија рашко-призренска и косовскометохијска, Дом културе „Грачаница“ и Удружење породица косметских страдалника организују обележавање шеснаестогодишњице Погрома Срба на Косову и Метохији 2004. године.

 Обележавање шеснаесте годишњице Погрома, биће започето парастосом у  Манастиру Грачаница, а настављено полагањем белих ружа испред уметничке инсталације MISSING, отварањем изложбе радова  са Ликовне колоније „Јесен у Призрену 2019“.

У оквиру обележавања 16. годишњице погрома Срба на КиМ,предвиђено је и обраћање представника Канцеларије за Косово и Метохију, Општине и Епархије.

  У складу са уведеним ванредним стањем, због епидемије коронавируса,  програм обележавања и отварање изложбе обавиће се без присуства публике и доласка гостију из других крајева. Биће присутни организатори и представници медија, а цео програм моћи ће да се испрати публика  уживо преко наше Фејсбук странице и  јутјуб канала Дома културе Грачаница.

Комплетан програм одвијаће се на платоу испред Дома културе „Грачаница“.

Check Also

На Kосову 112 оболелих од коронавируса, петоро излечених

На Kосову је 112 особа оболело од коронавируса, а након другог понављања теста, петоро пацијената …