Главна / Вести / Косово и Метохија / Шеснаеста годишњица од мартовског погрома обележена у Грачаници

Шеснаеста годишњица од мартовског погрома обележена у Грачаници

Парастосом који је у манастиру Грачаница служио епископ рашко призренски Теодосије, полагањем белих ружа испред уметничке инсталације „ МИССИНГ“ и отварањем изложбе са ликовне колоније „Јесен у Призрену“ у Грачаници је обележено 16 година од мартовског погрома.

Владика рашко призренски Теодосије рекао је датреба да се сећамо свих невино страдалих на КиМ и да је  мартовски погром само једно у низу страдања српског народа и цркве.

„ Са обновом наставићемо и циљ наше обнове није само да обновимо грађевине, већ и да подстакнемо наше људе да се врате и да духовно обновимо наше заједнице. И данас у нашим светињама се поје света литургија што је најбољи показатељ да колико год страдали наша вера у искушењима бива све јача“.

Живојин Ракочевић, књижевник и новинар рекао је да све што смо имали до тог дана погођено је у срце.

„ То срце куца и дан данас, све што смо имали, доживело је тежак ударац, и све што смо имали се обнавља. Колонија организована пети пут у Призрену је доказ да се на рушевинама рађа живот и да тај живот даје свој стваралчки креативни одговор“,казао је Ракочевић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић казао је да се данас обележава један од најтежих дана.

„На првом месту желим да се, још једном, поклонимо пред највећом жртвом коју један човек може пружити. Пред жртвом полагања живота, а живот су положили зато што су Срби:Боривоја Спасојевића, Јане Тучев, Драгана Недељковића, Добривоја Столић и његовог сина Борка, Бобана Перића, Златибора Трајковића, Ненада Весића и Југослава Савића постала су симбол укупног страдања.Ова имена су молитва и опомена да се никада не понови такво и толико зло. Желим да се поклонимо пред њиховим породицама које тако достојнствено и трпељиво носе свој тешки терет и несрећу.Овог дана ми се сећамо стотина претучених, хиљада прогнаних и да им кажемо да никад њихова жртва и мука неће бити заборављена.Она је уграђена у наше животе, она је део заједничких ожиљака и љубави која нам говори: ви сте ту да обнављате, да стварате и да радите”, рекао је Поповић.

Обележавању мартовског погрома у Грачаници присуствовао је државни секретар министарства привреде Бранимир Стојановић, представници Скупштине Града Приштине и организатори. У Галерији Дома културе у Грачаници отворена је изложба радова са Ликовне колоније „Јесен у Призрену“ , насталих на колонији која се одржала у манастиру Светих Архангела који је тешко пострадао у Погрому. Изложба је креативни стваралачки одговор на разарање које се догодило 17. марта.

 

Check Also

На Kосову 112 оболелих од коронавируса, петоро излечених

На Kосову је 112 особа оболело од коронавируса, а након другог понављања теста, петоро пацијената …