Главна / Вести / Србија / Брнабић: Од јуче тренд убрзавања раста броја заражених
KORONA STANJE BRNABIC

Брнабић: Од јуче тренд убрзавања раста броја заражених

Од јуче је у Србији почео тренд убрзавања раста броја заражених вирусом корона, и наредни дани су веома важни, поручила је премијерка Ана Брнабић.

“Данас сам у 15 сати сазвала Кризни штаб, сви наши стручњаци, епидемиолози се слажу да је од јуче почео тренд убразавања и да су наредни дани важни. Због тога ми је драго да смо увели додатне, оштрије мере да бисмо сачували пензионере старије од 65 и 70 година”, рекла је Брнабић на прес конференцији.

“Дани пред нама ће бити веома важни”, нагласила је премијерка.

Подсетила је да је данас 13. дан од како је вирус регистрован у Србији, сутра је тачно две недеље, те да се борба против коронавируса наставља, а да се надлежни припремају још адекватније и боље за предстојећи период.

Брнабић је прецизирала да је 48 од укупно 89 заражених хоспитализовано, док је шест пацијената на респираторима.

Додала је да је један пацијент у КЦ Ниш већ неколико дана на респираторима због сезонског грипа, али је накнадно тестом утврђено да има корону.

У наредних 48 сати на располагању дезинфекциона средства

Председница Владе је најавила да ће сутра имати добре вести у вези доступности средстава за дезинфекцију и да ће грађанима бити на располагању безбедне количине.

Брнабић је, на конференцији за штампу, рекла да је пронађено решење за највећи проблем и да ће грађани у наредних 48 сати имати на располагању прилично безбедну количину дезинфекционих средстава.

“Неће постојати проблем”, подвукла је она.

Брнабић је указала да за викенд очекујемо прве значајне донације заштитне опреме и других апарата из Кине, које је обезебедио председник Александар Вучић.

На крају је апеловала на максималну озбиљност, самодисциплину, солидарност и разумевање и истакла да је ово борба сваког појединца за цело наше друштво и земљу.

Дигитална солидарност пружа беплатне садржаје

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је Влада пустила платформу “Дигитална солидарност” на којој ће моћи да се нађу различити бесплатни садржаји за грађане којима је лимитирано кретање.

Апелујући још једном на грађане да остају код куће и да смање контакте на минимум, Брнабић је рекла да ће се на платформи поред школских делити и културни садржаји, филмови, позоришта, дигитални обилазак Народног музеја…. све оно што може да олакша живот људима који су код куће.

Она је захвалила и учитељима и наставницима на труду да се реализује дигитална и настава преко телевизије.

“Данас када погледам из кабинета на улицу Кнез Милоша видим мање људи, знам да како се успорава живот успорава се и кретање вируса. Разумем да су ово ненормални услови живота и није џабе ванредно стање. Видите шта се дешава у другим земљама и какви су катарстрофални сценарији”, рекла је премијерка.

Она је поручила да ће Влада учинити све што мора да се овакви сценарији спрече.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучић: Грађани Србије, Европа и свет биће шокирани детаљима истраге против организованог криминала

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће грађани Србије, цела Европа и цео свет …