Главна / Вести / Србија / Вучић и Меркел за брзи наставак дијалога Београда и Приштине
VUCIC MERKEL SASTANAK

Вучић и Меркел за брзи наставак дијалога Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић и канцеларка Немачке Ангела Меркел  залажу се за брзи наставак дијалога у циљу свеобухватног договора о пуној нормализацији односа између Београда и Приштине, наведено је у заједничком саопштењу након видео конференције Вучића и Меркел.

Председник Србије и немачка канцеларка су у разговору размотрили питање дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине и, у том контексту, увођењу такси привремених институција у Приштини 2018. године на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Мекел поздравља спремност председника Србије за почетак дијалога о трговини и нецаринским баријерама између, како је рекла, Србије и Косова уз посредовање ЕУ.

Такође, поздравља спремност Србије за спровођење Бриселског споразума о интегрисаном управљању административном линијом, чији ће први корак бити пуштање у рад станице Мердаре, при чему је Вучић инсистирао на пуном поштовању и спровођењу свих одредаба Бриселског споразума.

Председник Србије и немачка канцеларка залажу се за брзи наставак дијалога у циљу свеобухватног договора о пуној нормализацији односа између Београда и Приштине.

“Захвалан сам на немачкој и Вашој личној пажњи и бризи за Србију и земље Западног Балкана”, истакао је Вучић.

Он је рекао да ће предузети све неопходне кораке у циљу успешног наставка дијалога и избегавања корака који би уназадили односе Београда и Приштине, како би се остварила конструктивна и отворена атмосфера за преговоре.

Званичници су разменили мишљења о блиским билатералним и економским везама, процесу придруживања Србије Европској Унији и пратећим реформама, као и о ситуацији у региону.

Током разговора, Вучић и Меркел детаљно су разматрали и изазове у сузбијању заразне болести Ковид-19.

Раније је било предвиђено да председник Србије у недељу и понедељак посети Берлин, али су он и Меркел заједнички одлучили да разговарају путем видео линка.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Вучић данас са патријархом Порфиријем

Председник Републике Србије Александар Вучић састаће се данас са патријархом српским Порфиријем. Састанак ће бити …