Главна / Вести / Косово и Метохија / Северна Митровица: Обележавање 21. годишњице НАТО бомбардовања

Северна Митровица: Обележавање 21. годишњице НАТО бомбардовања

Полагањем цвећа на “Споменик истине” код главног моста на Ибру у Северној Митровици и на Тргу Браће Милић, на месту где ће бити постављен споменик, начелник Kосовско-митровачког округа Славко Симић и председник Привременог органа Општине Kосовска Митровица Александар Спирић, обележили су данас 21. годину од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије и одали почаст жртвама.
Председник Привременог органа Општине Kосовска Митровица Александар Спирић је рекао да и у специфичним условима српски народ и грађани Kосовске Митровице одају почаст жртвама НАТО агресије.

„Не заборављамо, памтимо, српски народ је онај који опрашта. Политика помирења је оно у шта улаже читав систем државе, када је у питању бољи живот и просперитет народа, али околности у којима се тренутно налазимо су једна од битних ствари да чувамо од заборава , да памтимо, опомињемо и подсећамо на она страдања која је задесио народ на простору Србије.

Овај споменик је јасан доказ колико је Kосовска Митровица и Kосовско-митровачки округ дао живота, да се нигде и никад више не деси“, рекао је Спирић.
Начелник Kосовско-митровачког округа Славко Симић је рекао да обележавањем једног од најтрагичнијих догађаја за српски народ и његову историју, одају почаст и поштовање палим херојима за отаџбину као и невино настрадале жртве НАТО агресије.

„Никада нећемо заборавити злочине који су почињени над нашом децом и над нашим народом у току од 78 дана и ноћи, колико је трајало НАТО бомбардовање. Наша држава и наш народ, нажалост у то време били су суочени са највећом и најјачом војном силом која је имала за циљ да растури и понизи тадашњу Свезну Републику Југославију, јасан циљје био да разбију Србију и њен територијални интегритет, на жалост у то време нисмо имали пуно пријатеља“, напоменуо је Симић.

Истакао је да „данас 21. годину након НАТО бомбардовања имамо пуно пријатеља, пуно партнера у свету, изградили смо нашу државу након што је потпуно инфраструктурно уништена, изградили смо модерно друштво снажну државу и данас са поносом и уздигнуте главе нашој деци говоримо о херојској борби која је била присутна код нашег народа у то време“.

“Дугујемо велико поштовање и захвалност палим херојима и жртвама НАТО бомбардовања, они су дали оно што је највредније, дали су своје животе за будућност наше деце за будћност Србије, нека им је вечна слава, хвала им за све“, рекао је Симић.

На “Споменику истине” погинулама у “рату за одбрану отаџбине од бомбардовања и терористичке ОВK у Kосовско-митровачком округу” уклесано је 194 имена жртава и остављено простора за још 39 лица о чијој се судбини до дана данашњег ништа не зна.

На захтев чланова породица страдалих косовских Албанаца из безбедних разлога,
на споменику нема албанских имена.
И у другим општинама на северу Kосова обележена је годишњица НАТО бомбардовања.

Извор:Косово Онлајн

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …