Главна / Вести / Косово и Метохија / Кренули први камиони са пшеницом за Косово

Кренули први камиони са пшеницом за Косово

Иако је уредбу о укидању стопостотних царина на робу из Србије Влада у Приштини донела у петак увече, већ током викенда припремале су се прве количине намењене том тржишту.

За сада, ослобађање од царине односи се само на сировине и јуче касно поподне првих шест камиона прешло је административну границу а током јучерашњег преподнева очекивао се још један, потврдио је за Данас портпарол Царинске управе Косова Адриатик Павилеци.

“Према новој одлуци Владе, кренуо је већ увоз без царина на сировине из Србије. Нису то још велике количине, већ нормалан увоз који је већ кренуо и у свим досадашњим испорукама реч је о пшеници а већ постоје најаве да ће стизати и брашно јер је Влада укинула све дажбине на тај производ. Очекујемо и остале сировине, али не можемо да проценимо колике ће количине бити. За сада све протиче без проблема с процедуре су једноставне, исте као и пре увођења царина”, каже Павилеци.

И домаћи привредници кажу да су још од викенда, а и током претходна два радна дана имали контакте са старим партерима, како би сарадња наставила.

Милија Брковић, директор Ваљаонице бакра Севојно, подсећа да су из те компаније на Косово раније одлазили производи од бакра, а да су од њих увозили секундарне сировине.

“Већ јуче ми се јавио стари клијент, каже, таксе су пале али ће да падне и влада, тако да се још ништа не зна. Нама то није ни био неки значајан извоз. Додуше, термоелектрана Косово тражи неке цеви, то је озбиљна вредност, око милион евра, верујем да ће то сада да иде, јер су они и пре скидања такси тражили и вероватно би добили дозволу да се ослободе, пошто смо ми један од ретких произвођача тих профила”, каже Брковић, који за разлику од свог сумњичавог клијента верује да ће таксе због притиска Америке, сигурно у потпуности бити укинуте.

У пожаревачком Бамбију, иако се за кондиторе тек очекује скидање баријера, увелико се припремају за повратак на тржиште Косова.

“Већ увелико нас контактирају стари дистрибутери са којима смо раније радили, јављају се и неки нови, па што се тиче поновног пласмана неће бити проблема. Више је проблем у капацитетима који су нам тренутно оптерећени у Србији јер је овде потреба за робом много већа него што је била раније, па не знам да ли ћемо одмах моћи да кренемо и на тржиште Косова. Уз то, било је најава и очекујемо да ће бити неких административних и царинских баријера, али сачекаћемо да видимо како ће све то функционисати”, каже за Данас генерални директор Бамбија Драган Стајковић и додаје да је 90 одсто укупног пласмана пожаревачког кондитора на подручје јужне покрајине био „плазма“ кекс, и очекује да ће и потражња за њим бити највећа.

И у Имлеку верују да ће се вратити бар на север Косова, јер како подсећа директор те компаније Бојан Радун, и пре увођења царина, због неусклађених санитарних и ветеринарских процедура, нису имали извоз осим у неке делове српских средина. „Надам се да ће се та линија наставити“, каже Радун.

Извор: Данас

Check Also

Нова 302 случаја коронавируса, преминуло још 5 особа

У последња 24 сата забележена су нова 302 случаја коронавируса у Србији, а преминуло је …