Главна / Вести / Србија / Вучић: Припрема се озбиљан пакет мера за привреднике

Вучић: Припрема се озбиљан пакет мера за привреднике

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће држава обезбедити значајну помоћ привредницима и да се припрема озбиљан пакет мера, као и да ће бити уложено више милијарди евра у приватни сектор.

“Ми ћемо за 10 дана али и раније, изаћи са првим великим и значајним мерама, па ћемо да седнемо да видимо шта је то сто још можмео и шта шта можемо да очекујемо од вас”, рекао је Вучић током посете волонтерима и привредницима који шаљу помоћ угроженима.

Вучић је истакао да је Србија спремније дочекала кризу изазвану коронавирусом него друге земље.

“Имаћете значајну помоћ државе, то вам гарантујем”, поручио је Вучић привредницима.

Вучић је захвалио привредницима што су много помогли и донирали своје производе у великим количинама, као новац и за машине до којих се сада тешко долази.

“Показали сте не само одговорност већ и борбеност и љубав према сопственој земљи и на томе сам вам изузетно захвалан”, поручио је Вучић.

Каже да и велике и успешне фирме осећају због ове ситуације проблеме и да зато држава за њих припрема велики и озбиљан пакет мера.

Вучић је напоменуо да не жели сада да им се додворава и говори оно што држава не може да испуни, али да ће свакако имати значајну помоћ.

Неће се смањивати плате у јавном сектору

Рекао је да скоро све друге земље око нас иду на драстично смањење плата у јавном сектору, али да Србија то неће радити зато што боље стојимо по питању јавних финансија, као и да због тога држава може више да помогне.

Председник каже да ће се са привредницима разговрати и о корпоративним обвезницима и другим начинима како би држава могла да им помогне, како би се сачувао приватни сектор.

Напомено је да је, ипак, у овом тренутку здравље људи приоритет и замолио их да добро обезбеде раднике који и даље раде са заштитином опремом и да брину о њиховим животима.

Вучић каже да што се тиче мера, постоје два приступа по питању плата и пореза и да ће покушати да се нађе најбоље решење и за државу и послодавце.

Како је рекао, јавни сектор је у тешком стању тренутно, али у релативно добром ако се упореди са они у земљама у окружењу.

“Зато ћемо највећи део новца, огромно парче, удео који будемо издвајали, а тај пакет ће свакако бити више милијарди евра – уложити у приватни сектор, јер нећемо да јавни сектор поново буде привлачнији од приватног сектора”, рекао је председник.

Вучић је наласио да је управо супротно и да држава хоће да ојача приватни сектор.

“Још једном бескрајно хвала, хвала што сте без званичног позива државе одазвали да помогнете својој земљи. Ви као одговорни људи овим показујете колико бринете за људе, а ја да се не наљутите, зато сам преузео економски кризни штаб ,мањи страх имам за то, донећемо добре мере, не кажем да ће неко моћи да покрива неликвидност, али да ће губици мањи него што се очекује у то сам сигуран”, поручио је Вучић.

Волонтери пакују пакете у “Штарк арени”

Председник Александар Вучић обишао је волонтере који у “Штарк арени” пакују пакете помоћи за 173.000 Београђана старијих од 65 година чије су пензије мање од 30.000 динара.

Шлепери са намирницама синоћ су стигли у “Штарк арену”, а данас је око 350 волонтера почело са паковањем пакета.

То је помоћ Града Београда и ПКС најугроженијим суграђанима.

Како је раније најављено, прве пакете помоћ пензионери ће добити сутра, најкасније у петак, а достава ће трајати десетак дана, јер ће се дневно из Арене слати око 15.000 пакета.

Сваки пакет је тежак 8,5 килограма и садржи 13 намирница – килограм брашна, шећера, литар уља, паштету, месни нарезак, кафу, чај, супу, детерџент, сапун, тоалет папир…

Са председником су Арену данас обишли и градоначелник Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић и председник ПКС Марко Чадеж, као и директор Арене Горан Грбовић.

Вучић је захвалио волонтерима истакавши да је то велика помоћ

“Тај број од 173.000 је 9,8 одсто укупног броја пензионера на нивоу целе Србије”, рекао је Вучић новинарима.

Председник је истакао да волонтери у Арени пакете пакују под посебним мерама заштите, те навео да је до сада спаковано око 12.000 пакета.

“Велики је број људи, они раде по сменама, 350 их је увек у хали. Али, сви су на све могуће начине заштићени”, рекао је Вучић.

“Хвала им на томе, јер тиме показују да људску солидарност, храброст, посвећеност у борби за животе, пре свега, наших родитеља”, рекао је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Писмо захвалности амбасадора нордиjских земаља Дачићу

Mинистар спољних послова Ивица Дачић добио jе писмо захвалности од амбасадора Шведске, Данске, финске и …