Главна / Вести / Косово и Метохија / Проф. др Шуловић: Педијатрија функционише без проблема, лекари спремни за све евентуалне ситуације

Проф. др Шуловић: Педијатрија функционише без проблема, лекари спремни за све евентуалне ситуације

Педијатрија у Лапљем Селу у новонасталој ситуацији због епидемије корона вируса тренутно функционише без проблема, истакла је, гостујући у Јутарњем програму проф. др Љиљана Шуловић, педијатар-кардиолог КБЦ Приштина у Грачаници.

„У скаладу са новонасталом ситуацијом број пацијената је смањен на Педијатрији што значи да родитељи прате упутства Министарства здравља и ја то морам да похвалим. Раније смо често имали ситуације да родитељи и малом повишеном температуром доводе децу лекару“, истакла је докторка и додала да се, поред постојећег актуелног телефона, и путем друштвених мрежа остварује контакт са родитељима и дају савети како поступати са децом.

Вирус који се појавио за све нас је недовољно познат тако да су била различита мишљења из струке да деца не могу да добију инфекцију, међутим испоставило се да ипак имамо два случаја у нашој земљи, али и још у иностранству. Дакле, деца могу да буду заражена али могу да имају блажу клиничку слику, што значи да могу да буду заражена а да чак не дају никакве симптоме, због чега за њих кажу и да су најчешћи преносиоци вируса, истакла је проф. др Шуловић.

„Неопходно је да се предузму основне мере превенције како бисмо заштитили нашу децу. Уколико дете има повишену температуру треба га изоловати, спуштати температуру антипиретицима и свакако контактирати нас путем телефона за даља упутства. Уколико родитељи сматрају да треба дете да доведу на преглед могу то да учине у било ком тренутку. Ми ћемо прегледати апсолутно свако дете, имамо комплетну опрему заштитна одела, маске и рукавице али саветујемо да не доводе децу доброг општег стања, како не би успут покупила нешто теже него што имају“, истакла је докторка.

Иако тренутно нема пријављених случајева вируса Ковид19 у српским срединама, Педијатрија у Лапљем Селу је спремна за све евентуалне ситуације.

„Имамо одељење изолације, које је у овој ситуацији неопходно и које се налази ван болнице где можемо да прегледамо децу лошијег општег стања и где можемо да им укључимо терапију“, казала је докторка.

Ситуација, поводом корона вируса, у српским срединама на централном Косову је тренутно мирна и добра, нема разлога за панику, већ само за самодисциплину, поручује проф. др Љиљана Шуловић.

Check Also

У српским срединама на КиМ десет новозаражених вирусом корона

У српским срединама на КиМ, у последња 24 часа евидентирано је десет нових случајева заразе …