Главна / Друштво / Ивица Дачић: Сутра лет за Берлин, наредних дана Абу Даби и Малта

Ивица Дачић: Сутра лет за Берлин, наредних дана Абу Даби и Малта

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да ће сутра један авион одлетети за Берлин, а потом наредних дана за Абу Даби и Малту, како би вратио грађане Србије.

Дачић је, у Дневнику РТС-а, истакао да ће Србија уложити максималне напоре да врати све своје грађане, али да они морају да буду организовани.

Истакао је да је оно што је било најургентније решено, и да после данашњег дана више нема ни зачепљења на аустријско-мађарској граници, а ни у Словенији, пошто су направљени “хуманитарни коридори”.

Пренео је да је данас обављен лет за Лондон, а други лет за Лос Анђелес намењен је да довезе опрему за здравство, и није спроведен за довођење путника.

Најавио је да сутра следи лет за Берлин, а потом наредних дана Абу Даби и Малта.

Лет из Берлина, између осталог, довешће здравствене раднике.

Дачић је указао да је договорено да се обави један лет дневно, јер сви путници, када дођу морају да ураде тестове и додао да држава обавља све летове повратка грађана наше земље бесплатно.

Каже да је са председником договорен и лет за Абу Даби, јер ту долази велики број туриста са удаљених дестинација.

“Мој савет им је, да ако могу да се са Тајланда, Индонезије, приближе Абу Дабију, Дохи или Истанбулу, то је једини начин да организујемо превоз”, нагласио је Дачић.

Казао је да је из Дохе превезено 13 путника са Балија, а да је 40 туриста остало, те да је требало сви да дођу у Доху.

Навео је да компанија Катар ервејс која је организовала летове нити је ишта пријавила, нити се обратила да наша земља не да некоме да дође. “Али неће нико да превози бесплатно. Нама не треба авион да их довозимо, али ми на Тајланд сигурно не можемо ићи“, поручио је он.

Поновио је туристима на Тајланду да се домогну Абу Дабија, Дохе, Истанбула или Париза у наредном периоду. Такође је саветовао свима који су негде блокирани да се јаве дипломатско-конзуларном представништву наше земље у тим државама.

Казао је да су у враћању грађана тренутно приоритет ученици, студенти, здравствени радници, болесни који се налазе у иностранству и они који су се затекли на службеном путу.

Указао је да сада нико није ургентан, јер нико није више на аеродромима на ничијем простору, већ се ради, наводећи пример Малте, о људима који су остали без посла, или туристима који су имали аранжмане. “Влада Србије није туристичка агенција и не може да решава проблем сваког нашег туристе широм света”, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

Check Also

Гинеколошко-акушерско одељење у Грачаници успешно ради и у отежаним условима због епидемије

Епидемиолошка ситуација није најстабилнија на централном Космету. Корона вирус пореметио је рад свих сфера у …