Главна / Вести / Косово и Метохија / Лазић: Након првог случаја коронавируса, епидемиолошка ситуација под контролом

Лазић: Након првог случаја коронавируса, епидемиолошка ситуација под контролом

Без обзира на чињеницу да имамо први потврђени случај  заразе коронавирусом, епидемиолошка ситуација у српским срединама на централном Косову је стабилна и за сада под контролом, каже директор КБЦ Грачаница Братислав Лазић.

“Пацијенткиња је пребачена у КЦ Ниш, а пре тога је по пријему у наш здравствени центар 24. марта третирана као да је неко ко је оболео од вируса Ковид 19, што значи да је свако поступање са овим пацијентом било у складу са принципима који су прописани”, казао је Лазић на конференцији за штампу Кризног штаба у Грачаници.

Лазић је рекао да су сви они који су били у контакту са овом особом “стављени  под мерама заштите”.

“Без обзира што су предузете све мере, сви они који су били у контакту са овим пацијентом, укључујући и чланове њене породице, превентивно су истог дана, не чекајући резултате тестирања, стављени на мере кућне самоизолације”, истакао је Лазић.

Лазић је напоменуо да предстоји утврђивање свих контаката које је пацијенткиња имала.

“Неке смо и утврдили и они су стављени у самоизолацију, а у договору са епидемиолозима у   Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици,  договорено је да сви они који су били у контакту са оболелом буду наредних дана и тестирани”.

Лазић је рекао и да је пацијенткиња из Добротина за сада није у лошем стању, нити је на аспиратору.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да је локална самоуправа одмах по констатацији да постоји могућност обољења код ове  пацијенткиње, предузела све мере, у смислу стављања у изолацију чланова породице, и свих оних који су били у контакту са њом а о  томе је обавештена  и полиција.

“Ми свакодневно имамо активности уперене на превентивном деловању. Имамо добру сарадњу са полицијом и могу рећи да  наши грађани поштују превентивне мере и остају у својим кућама. Наредне две недеље су веома битне и морамо бити још дисциплинованији”, казао је Поповић.

Он је истакао да волонтери одлично раде свој посао и свакодневно обилазе тзв. стара домаћинства, обишли су око 180 породица, а ових дана за најугроженије обезбеђено је брашно и још неке намирнице.

Инфектолог др Бобан Столић истакао је да нема разлога за панику и да су лекари КБЦ предузели све мере заштите у поступању са оболелом пацијенткињом, али и да су у свакодневном контакту са њеним члановима породице и здравственим радницима који су били у непосредном контакту са оболелом особом и да су сви они за сада добро.

 

 

 

 

Check Also

Фабрици без коментара, Брнабић: Хашим Тачи треба да се пробуди (видео)

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици одбио је да за Телевизију Мост коментарише …