Главна / Друштво / ГИЦ израђује заштитне визире за медицинске раднике на КиМ

ГИЦ израђује заштитне визире за медицинске раднике на КиМ

У циљу заштите од коронавируса млади људи из Gracanica Innovation Centre решили су да дају свој допринос у циљу заштите од ове опаке болести. Како би помогли овдашњим радницима у здравственим установама на Косову и Метохији израда визира је њихова тренутна делатност.

“Ми смо решили да помогнемо нашим херојима, онима који су највише изложени вирусу а то су наши доктори и медицинске сестре. Наишли смо на групу људи који израђују визире, тако смо и дошли на идеју искористили смо наш 3Д штампач за производњу визира како би помогли онима који су на удару од заразе,” рекао је члан Gracanica Innovation Centre за РТВ Грачаница Милан Стојановић.

Прву испоруку су већ уручили КБЦ-у Приштина-Грачаница јер је то овој установи тренутно најпотребније.

“До сада смо произвели 25 визира, који смо донирали КБЦ-у Приштина. Радимо на производњи 30 нових визира које ћемо њима понови донирати а они ће по приоритету послати осталим установама којима је то потребно,” додао је Стојановић.

Визир се носи како би се заштитило  особље од капљица када прилазе пацијенту. И поред визира особље је дужно да носи маску и сву осталу потребну опрему, објаснио је један од чланова Gracanica Innovation Centre Ђорђе Марковић.

Омладинцима не пада тешко јер су схватили колико њихова хуманост може помоћи овдашњем становништву. Ови јунаци уз велико одрицање дају огроман допринос општем добру.

 

Check Also

Чврсто ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења

Борићемо се чврсти и снажно за Косово и Метохију, наше интересе и права нашег народа, …