Главна / Друштво / У последња 24 сата троје преминуло од коронавируса у Србији, 33 пацијента смештена на Сајам

У последња 24 сата троје преминуло од коронавируса у Србији, 33 пацијента смештена на Сајам

Ковид-19 је за последња 24 сата однео три жртве у Србији. Укупан број умрлих је 13. Према последњим информацијама, у Србији су још 82 особе заражене коронавирусом, па је укупан број оболелих 741. У Србију стигло још 90 тона медицинске заштитне опреме.

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да су ово најзначајнији дани у борби против коронавируса и да не смемо да дозволимо да нам се догоди италијански и шпански сценарио.

Максимум ће највероватније бити у петој, шестој недељи, а трајаће после тога још најмање месец дана, наводи Кон и каже да је то цео април и мај до јуна, а онда се очекује олакшање.

Кон истиче да од грађана зависи да ли ће бити донете ригорозније мере, као и да нам је неопходна дисциплина, јер су нам ово круцијалне недеље.

Долазе топлији дани и сунчани и тада мора да се деси нешто, а оно што ми очекујемо је да ослаби преносивост вируса, додаје Кон.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је за Пинк да је набављено 480 нових респиратора, преноси ТанјугАпеловала је на грађане да остану код куће и буду дисциплиновани и најавила је да ће ако буде потребно бити уведене још ригорозније мере.

Постоји индикација за тестирање, она је јасна и она је проширена, али не подразумева да се тестира свако ко то жели, каже Кон.

Немојте да се плашите да се тестирате, поручује Кон грађанима и истиче да је то битно “и због вас и због других људи”.

Кон истиче да има тестова за коронавирус, али да је потребна добра организација како би се резултати добили за јако кратко време.

У последња 24 сата три особе су умрле од коронавируса у Србији. Укупан број смртних исхода који се могу довести у везу са инфекцијом коронавирусом је 13, навела је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Каква год уредба се донесе од стране Владе, то не може да успе ако ми појединачно не преузмемо одговорност, наводи Кисић Тепавчевићева.

Ми јесмо у рату, ово јесте ратно стање, ја јесам војни епидемиолог, поручује Кон и каже да је војна логистика направила привремене болнице. Ми боље немамо у овој земљи, додаје Кон.

Привремена болница на Сајму је апсолутно најбоље решење које је Србија могла да донесе, истиче епидемиолог Предраг Кон.

На респираторима се налази 55 особа. Десет на Клиници за инфективне и тропске болсти КЦ Србије, троје у КЦ Ниш на Клиници за инфективне болести, четворо у КЦ Војводине, седморо у КЦ Крагујевац, 14 у КБЦ “Драгиша Мишовић”, седам на Клиници за пуломогију КЦ Србије и 10 у КЦ Ниш у старој згради хирургије.

Преминуо је мушкарац у КЦ Војводине рођен 1958. године који боловао од хипертензије и гојазности и имао хронично обољење бубрега, као и две жене у болници “Драгиша Мишовић” – 1938. и 1934. годиште које су имале придружена хронична обољења.

Од последњег извештаја тестирани су узорци 376 особa, од којих су 82 позитивна и 294 негативнo је на нови коронавирус.

У националној референтној лабораторији Института “Торлак”, до сада су тестиране укупно 2.462 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Ради спречавања ширења коронавируса, на снагу су ступиле нове мере Владе, међу којима и забрана кретања викендом од 15 часова.

Првих десет пацијената примљено у привремену болницу на Београдском сајму.

Нулти пацијент тј. први пацијент код којег је дијагностикован коронавирус у Србији је отпуштен кући и излечен.

У суботу је забележен највиши раст броја заражених јер је пријављен 131 случај, а надлежни су још једном апеловали на људе да остану у кућама.

Check Also

ЈКП “Комуналац” заједно са мештанима Сушице, организује акцију чишћења села

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, Јавно комунално предузеће „Комуналац“ …