Главна / Вести / Србија / Вучић: Могућ целодневни полицијски час

Вучић: Могућ целодневни полицијски час

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би наредне недеље могла да буде уведена целодневна забрана кретања.

Александар Вучић наводи да ће  зарад живота људи, ако буде било потребно предложити да полицијски час траје 24 сата.

Ми имамо најстроже мере у Европи, али нећемо се либити да наредне недеље уведемо двадесетчетворочасовни полицијски час, ако не буду бољи резултати”, рекао је Вучић гостујући на тв Прва.

Председник Александар Вучић поручио је вечерас да Србија не сме да ризикује са корона вирусом и да мере које држава предузима нису хир.

“Мере нису хир, то није одвратна власт која шиканира нормалне грађане. Ово није нормална ситуација, ситуација је језива и наш посао је да се тако и понашамо”, рекао је Вучић за Прву телевизију.

Упитан да ли му се чини да грађани поштују мере владе, Вучић се позвао на изјаву епидемиолога Предрага Кона да држава има карт бланш да донесе и рестриквитније мере, да би било мање људи на улицама и мање контаката.

“Имате вести у свим новинама да је колона возила данас била на Газели у јеку полицијског часа… Полицајци су данас изашли на улице, јер је и јуче у пет и шест после подне била гужва на Газели”, рекао је Вучић.

Он је навео да су органи реда пуштали људе “на милион места” без казни и да су их само упозоравали да треба да иду кући.

“Немојте да играте кошарку, јер не постоји шанса да, ако је неко заражен, и ви не будете заражени”, рекао је Вучић.

Упитан шта каже онима који кажу да је сам чини и језивијом, Вучић је рекао да у овом тренутку постоји нешто што је прече, а то су животи људи.

Вучић је рекао и да се труди да не паничи, али да има страх због одговорности.

Он је рекао да му припада улога лошег полицајца, некога ко мора и најтеже и најлошије вести да саопштава и да се бори. “Али, разумем људе који мисле да сам арогантан и лоше говоре о мени, али на крају ипак послушају ово је таква ситуација”, рекао је Вучић.

Упитан како је, рекао је: “Ако бих рекао добро, не бих, осим у здравственом смислу, био искрен, а ако бих рекао лоше – демотивисао бих и дестимулисао људе, а морам да их мотивишем”, рекао је Вучић.

Он истиче да ће зарад живота људи, ако буде било потребно предложити да полицијски час траје 24 сата. “Ми имамо најстроже мере у Европи, али нећемо се либити да наредне недеље уведемо двадесетчетворочасовни полицијски час, ако не буду бољи резултати”, рекао је Вучић.

Хоћете ли сад правду или животе?

Председник Вучић изјавио је да је одлука о повлачењу дозволе за шетњу кућних љубимаца, у периоду од 20 до 21 час, донета јер се боримо за животе људи, иако је то можда неправедно према већини који поштују мере владе о полицијском часу.

“Не постоји човек који не воли псе, али, има ли нешто прече од живота људи?”, упитао је Вучић.

На питање зашто испаштају они који се владају како треба зарад неколицине која не поштује правила, Вучић је рекао да је сагласан са таквим гледиштем, јер 90-92 одсто људи поштује, али 8-10 одсто људи не. И због њих морамо сви да се склонимо, јер ово није нешто где можете да оцењујете да ли се неко добро влада, већ морамо да се заштитимо од људи који не поштују мере.

Упитан зар то није неправедно, узвратио је питањем – “хоћете ли сада правду или животе“.

“Не знам шта би било правдено, да кажемо – молим вас изађите, јер сте у праву, а када умру хоћете ли ви са правдом да будете у праву”, указао је Вучић.

Подсетио је да су најугроженији старији и људи са хроничним обољењима и да они морају посебно да се чувају, те да су све мере усмерене на тај циљ. У том смислу, навео је да су данас преминуле две баке, 1938. и 1934. годиште, које каже, нису имале никакву шансу.

Подсетио је да су угроженији и гојасни људи, уз оне са хроничним обољењима. “Али, имамо и оне који немају никакву болест, а лекари то објашнавају на различите начине… Није ни важно, могу и људи млађих година да страдају”, рекао је Вучић.

Биће нових привремених болница у Арени,Пиониру, Пинкију…

Вучић је рекао да су готово све болнице у Београду пуне и да ће, после Сајма, нове привремене болнице бити направљене и у Арени, Пиониру, Пинкију и другим халама.

“Неће бити довољно места”, нагласио је он.

Упитан зашто неће бити довољно, казао је да се иде на појачано тестирање. “Када будемо имали 300, 500 и 1. 000 заражених у једном дану, где да их сместимо? Морамо да градимо стално, да купујемо кревете “, казао је он.

Вучић је рекао да постоје јунаци међу медицинским особљем, има оних који су били изложени вирусу и који су у изолацији, али има и оних који кажу да су били, а нису, само да би били у изолацији.

„Да бих био правичан и праведан, хвала онима што ризикују животе”, казао је он.

Сви се боре да набаве респираторе

Вучић је рекао да је срећан што су три болнице у Београду оспособљене и реновиране за корона вирус, као и Сајам, јер људи не би имали где да буду смештени.

“Људи ће ускоро највише волети да оду на Сајам, ако негде морају. Баш ме брига за нечији конфор од 14 до 28 дана, 99 одсто ће да прездрави и неће ићи на респиратор”, рекао је Вучић.

Он је истакао да би и сам био срећан ако би морао да буде хоспитализован да оде на Сајам, јер ће тамо бити смештани лакши болесници.

Упитан како излгедају болнице изнутра, рекао је да је Мишовић одлично сређена и реновирана, да је имала 31, а сада 135 нових респиратора, и да је најјаче упориште са респираторима.

Купљено је 480 нових респиратора који треба да стигну за осам дана, а већ је у систем убачено 400 других респиратора.

Поново је указао на проблеме са набавком респиратора, јер се сви у свету боре да их купе и да плате што више.

Ми платимо, онда нестану, казао је он и објаснио да се углавном респиратори набавлају преко посредника и да они хоће да зараде што више. “Ко зна колико нас је компанија преварило, тако да ће ти репсиратори каснити, а сваки сат је у питању”. Напомиње да смо респираторе које смо купили директно од кинеског произвођача, добили, као и да су неке поклонили. Он је рекаода се држава труди да набави што више респиратора, додајући да тренутно у Војводини има 161 слободан респитратор, а у Београду 320.

Према његовим речима, Србија је пре избијања кризе имала укупно 1. 018 респиратора и објаснио да је од тог броја око 600 било заузетно за плућне и срчане болеснике, а да је само 400 било слободно.

Упитан да ли се поштују мере Владе Србије везано за цену маске да не сме бити скупља од 120 динара, Вучић је рекао да се та мера углавном поштује, додајући да ће свако ко је буде кршио бити кажњен.

Од сутра велика помоћ Републици Српској

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Србије од сутра почети да шаље велику помоћ Републици Српској.

“Је’ л ви стварно мислите да је могуће да урадимо све ускладу са оним што пише у нашем буџету сад када будемо Републици Српској од сутра слали помоћ”, рекао је Вучић говорећи о томе да држава у овој ситауцији са корона вирусом не може да испоштује баш све процедуре, али да мора да се бори за наш народ.

Нешто ћемо да погазимо, али нас је ситуација на то натерала, нагласио је Вучић и додао да је за њега најважније да нико ту не украде ни један динар.

Вучић је рекао да држава мора да користи у овој ситауцији “црне фондове”, а не како неки тумаче да је рекао “црни новац”, мада је, каже, погрешио и том називу. “Имате агенције за безбедност и друге које увек имају део кеша, којима набаваљају ствари које су важне за безбедност земље. У овом тренутку не видим ништа важније него да се дочепам респиратора, заштитиних одела и свега другог”.

Запитао је да ли неко мисли да смо све међународне законе поштовали када смо пребацивали на КиМ десетине шлепера и камиона. “Нисмо, али смо то урадили”, додао је председник.

“Урадили смо све што је једна држава могла да уради”

Вучић је рекао  да је од почетка, и пре него што је вирус корона ушао у Србију, говорио да морамо да се понашамо озбиљно и одговорно, јер су надлежни знали да ће бити тешко, иако не оволико, додајући да су и, поред тога, брже разумели ситуацију него сви други и да је урађено све што је једна држава могла да уради.

Упитан да ли је крајем фебруара процена за Србију и Европу била другачија, с обзиром на оптимистичније изјаве на прес конференцији коју је одржао са стручњацима, рекао је да је он и тада говорио да морамо да будемо одговорни, а да је, доктор Несторовић, желео можда да ободри људе.

“Тада смо очекивали да ће бити тешко, али не оволико, али смо то брже разумели него сви други”, рекао је Вучић.

Он је навео да никакав проблем не би имао да каже да је неко много тога погрешио, да је то тако, али да разуме политичку потребу да се покаже да је неко крив за нешто.

„Ако је то решење, крив сам. Први смо увели ванредно стање, полицијски час, све мере, имали смо храбрости да се не додворавамо људима , већ да уводимо неопходне мере“, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг, РТС

Check Also

Вучић: Следе велики притисци због КиМ, треба нам јака влада

ПредседникАлександар Вучић изјавио је данас да очкује велике притиске по питању решавања косовског проблема, те …