Главна / Вести / Косово и Метохија / Национални конвент о ЕУ: БГ и ПР да успоставе сарадњу у сузбијању пандемије

Национални конвент о ЕУ: БГ и ПР да успоставе сарадњу у сузбијању пандемије

Национални конвент о Европској унији позвао је надлежне органе у Београду и Приштини да успоставе директну и ефикасну сарадњу на сузбијању ширења пандемије коронавируса јер је, како истичу, „сарадња неопходна због хуманости и одговорности према људским животима у овим тешким временима”.

“Радна група Националног конвента о Европској унији за Поглавље 35 позива надлежне органе Србије и Косова да успоставе директну и ефикасну сарадњу на сузбијању ширења пандемије корона вируса. У том циљу, Радна група за Поглавље 35 апелује да се успоставе комуникациони канали између кризних штабова за сузбијање корона вируса у Србији и на Косову који би омогућили размену информација о размерама пандемије на дневном нивоу”, наводи се у саопштењу.

Из Националног конвента позивају надлежне органе да успоставе процедуре за сарадњу између медицинских установа и лекарских тимова, као и процедуре за међусобно помагање у болничком лечењу пацијената заражених коронавирусом.

“Поред тога, наглашавамо да је потребно регулисати режим кретања преко интегрисаних административних прелаза током трајања пандемије на начин да буде омогућено неометано кретање санитетских возила и лекарских тимова. Такође је потребно дозволити прелаз робе широке потрошње, нарочито хране, лекова, санитетског материјала, средстава за дезинфекцију и осталих потрепштина неопходних за нормалан живот”, додаје се у саопштењу.

Радна група за Поглавље 35 жели да истакне да заједнички приступ и активна сарадња у сузбијању пандемије корона вируса у Србији и на Косову може у значајној мери допринети помирењу два друштва, а такву шансу свакако не треба пропустити”, наводи се на крају саопштења.

Извор: саопштење

 

Check Also

ОЕБС шаље мисију за изборе у Србији

Канцеларија ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) шаље Специјалну мисију за оцену парламентарних …