Главна / Вести / Србија / Држава Србија помаже привреду са 5,1 милијардом евра, сваком пунолетном грађанину 100 евра

Држава Србија помаже привреду са 5,1 милијардом евра, сваком пунолетном грађанину 100 евра

Министар финансија Синиша Мали и председник ПКС-а Марко Чадеж представили су економски програм којим ће држава помоћи привреду са 5,1 милијардом евра. Сваком пунолетном грађанину после кризе биће уплаћено 100 евра помоћи, у динарској противвредности.

Економске мере је представио министар финансија јер се, како каже, председник Србије Александар Вучић не осећа добро. Мере се доносе како би се помогла привреда, погођена последицама пандемије коронавируса, који је у Србији досад однео 23 живота.

Мали је рекао да су два циља ових мера – очување стеченог нивоа запослености и борба за свако радно место, као и помоћ предузећима највише погођеним тренутном ситуацијом.

“Највећи терет кризе држава преузима на себе, да би привреда са што мање последица прошла кроз кризу”, рекао је Мали и поручио да ће држава помоћи економију са 5,1 милијардом евра.

Мере је поделио у четири групе: пореска политика, директна помоћ предузетницима, подршка ликвидности, помоћ сваком пунолетном грађанину после кризе.

Пореске олакшице

Говорећи о помоћи у области пореске политике, Мали најавио да се одлаже плаћање пореза и доприноса на зараде за приватнике током ванредног стања, и то на најмање три месеца.

Одлаже се и плаћање пореза на добити за други квартал, и ослобађају од плаћања ПДВ-а сви који се баве донацијама. Вредност ових мера је 1,3 милијарда евра.

На тај начин, послодавци ће плаћати само нето зараде, и задрже пуну запосленост. Моћи ће у 24 једнаке рате да исплате, од јануара 2021, без камате.

Директна помоћ предузетницима

Други пакет мера одности се на директну помоћ предузетницима, паушалцима, микро, малим и средњим предузећима, запосленима у приватном сектору: три минималне зараде биће исплаћене сваком запосленом на рачун.

Помоћ од 50 одсто минималне зараде добиће људи којима је прекинут радни однос у великим предузећима.

У овој групи запослених је више од 900.000 грађана Србије.

Половином маја требало би прва минимална зарада да буде уплаћена, рекао је Мали одговарајући на питање новинара.

Подршка ликвидности

Мера помоћи ликвидности односи се на цео систем, али пре свега на приватни. Улаже се 2,2 милијарда евре, од чека се 200 милиона евра издваја кроз Фонд за развој. Та средства намењена су за одржавање ликвидности и обртних средстава за предузетнике.

Држава ће са две милијарде евра омогућити предузетницима да узму јефтине кредите у банкама, при чему банке готово да неће имати никакав ризик, јер држава стоји иза њих.

Помоћ сваком пунолетном грађанину

Након кризе, држава ће помоћи сваком пунолетном грађанину са 100 евра у динарској противвредности.

Држава је за то издвојила 70 милијарди динара из буџета.

Ове мере се не односе на предузећа која су за више од 10 одсто смањила број запослених. Мали је истакао и да у јавном сектору неће бити смањења плата, а да су пензије сигурне.

Најављени програм ће, како је Мали рекао, бити финансиран на три начина: из резерви буџета којих има довољно, из буџетских апропријација, као и на домаћем тржишту и од међународног капитала.

Мали је рекао да ће се Вучић у наредна 48 сата обратити јавности.

Check Also

Петковић: Није политички мотивисан напад, већ вршњачка туча

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је син српског политичара са КиМ Ненада …