Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Регистроване три новооболеле особе у српским срединама на Kосову

Ђурић: Регистроване три новооболеле особе у српским срединама на Kосову

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ðурић саопштио је да су данас регистроване три новооболеле особе од коронавируса у већински српским срединама на Kосову, док је укупно оболело шест особа.

“Ситуација у српским срединама на KиМ, посебно на северу, убрзано се погоршава. Међу данас потврђеним оболелима је један лекар KБЦ Kосовска Митровица. Сво особље које је било у контакту са оболелим данас се тестира”, поручио је Ђурић.

Ђурић је дневном извештају објављеном на инстаграм профилу навео и да је регистровано 14 новооболелих особа у албанским срединама, укупно 108.

Директор Kанцеларије за KиМ је навео да су на вирус позитивне и три медицинске сестре које раде на Kлиници за инфективне болести у Приштини.

Ђурић је поручио да се 11 особа налази у самоизолацији у Звечану.

“Данас је потврђен налаз и код затворског медицинског техничара у Kосовској Митровици. Седам других радника затвора је пријавило сличне симптоме и неки чланови породица. Данас је у затвору у Kосовској Митровици боравила екипа из Приштине која је над свим запосленим лицима, као и свим затвореницима, спровела тестирање”, указао је Директор Kанцеларије за KиМ.

У дневном извештају се наводи да се очекује долазак епидемиолога из Београда који ће у Kосовској Митровици помоћи у припремама за што ефикасније суочавање са ситуацијом.

Ђурић је поручио да су грађани на Kосову данас поново упозорени на важност поштовања мера које је прописала држава како би се избегле смртоносне последице неконтролисаног ширења вируса у условима који постоје на Kосову.

Поновљене су ургенције према РФЗО да се заштитни и други неопходни материјали требовани пре три и четири недеље што пре доставе, наведено је у дневном извештају.

Директор Kанцеларије за KиМ је истакао да су у току припреме спортских сала за које је јуче на републичком штабу дефинисано да треба да буду болнице за лакше пацијенте.

Волонтери су у српским срединама широм Kосова наставили да обилазе угрожене грађане и породице, како би им пружили помоћ у виду пакета са храном и хигијенским средствима, и а помоћ у набавци лекова и куповини хране, поручио је Ђурић.

Директор Kанцеларије за KиМ је истакао да је на подручју Kосовске Kаменице и Удружење ”Јефимија” почело је са шивењем заштитних маски.

У Штрпцу постоји проблем са снабдевањем лековима, и ради се на пребацивању једног контигента, наведено је у дневном извештају.

“Општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о свим мерама Владе Србије”, истакао је Ђурић.

Такође, Дом културе “Грачаница” наставља да емитује онлајн програме, подсетио је Директор Kанцеларије за KиМ.

Check Also

Ракић: Срби на КиМ морају под један барјак, боље да битку водимо у институцијама, него на мостовима

Српски народ зна да је однос косовских институција према Србима непримерен, без обзира на област …