Главна / Вести / Косово и Метохија / Kурти суспендовао таксу до 15. јуна и почиње са реципроцитетом према Србији

Kурти суспендовао таксу до 15. јуна и почиње са реципроцитетом према Србији

Вршилац дужности премијера Kосова Аљбин Kурти најавио је на конференцији за штампу да ће такса на српске производе бити привремено и условно суспендована у целости и замењена реципроцитетом. Одлука ће ступити на снагу данас пре поноћи и остаће до 15. јуна када ће бити донета процена о томе како је спроведена.
Kурти је на конференцији за медије истакао да се мера реципроцитета односи се само за Србију, а за Босну се такса укида у целости. За меру реципроцитета рекао је да је донета у складу са споразумом ЦЕФТА и европским трговинским праксама.
“Влада је на састанку и доноси се веома важна одлука, која се односи на постепену примену реципроцитета као принципа у односима са Србијом. У трговинским односима са Србијом ознаке које се користе у следец́им документима биц́е у складу са Уставом Kосова и важец́им законима. Фитосанитарни сертификати и пратец́а документација за храну и непрехрамбене производе биљног и неживотињског порекла који подлежу граничној контроли, и друго, ветеринарска уверења и пратец́у документацију за храну и непрехрамбене производе који подлежу граничној ветеринарској контроли”, нагласио је Kурти.

Према његовим речима, одлуку коју вечерас доноси влада спроводе Гранична полиција, Царина, KВФА, Агенција за медицинске производе и опрему и друге одговорне институције.

“Дакле, доносимо одлуку која ступа на снагу одмах након потписивања”, поручио је Kурти.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Нове- ублажене анти-ковид мере у општини Грачаница

Кризни штаб општине Грачаница обавештава јавност да ступају на снагу нове- ублажене мере у борби …